ThisCasting: predstava s koje nitko ne izlazi ravnodušan

Dramska predstava ThisCasting, autorski projekt Mirana Kurspahića gostovat će na 61. Splitskom ljetu izvedbom na pozornici na Sustipanu u ponedjeljak 20. srpnja s početkom u 21 sat. Komad je prošle godine premijerno izveden u produkciji kazališta Rugantino, a Kurspahić je kao polazište iskoristio nagrađivanu dramu Lutza Hübnera Creeps o tri djevojke koje pristupaju audiciji za popularnu televizijsku zabavnu emisiju. Pošavši od te osnovne ideje Kurspahić je napravio predstavu ubojitog humora koja otvara prostor za preispitivanje zdravlja jednog društva.

U ThisCastingu publika prati priče triju nezaposlenih mladih glumica koje se susreću na audiciji za voditeljicu lifestyle emisije. Unatoč brižljivo odnjegovanoj fasadi samouvjerenosti koju svaka od njih u početku nosi, ubrzo se naziru pukotine kroz koje izbija očaj koji ih dovodi u tragikomične situacije te gura u nemilosrdnu borbu za egzistenciju, a i sama kazališna publika dobija priliku da odlučuje o sudbini likova i tako iskaže i vlastiti prikriveni sadizam.

Kroz formu povampirenog reality show-a do krajnjih se granica tako testira ne samo očaj i spremnost odabranih glumica da učine sve što se od njih zahtjeva, već i odgovornost publike pred čijim se očima sve to odvija. Kolika je naša glad za slavom, senzacionalizmom i spektaklom? Kada postajemo (su)kreatori tuđih sudbina? Koliko smo svjesni da i zabava ima svoju cijenu? U ovoj igri manipulacije nema zaštićenih, pozicije su krajnje varljive i promjenjive, a pobjeđuju najhrabriji, oni koji se usude izaći iz mraka. Predstava ja to, naglašavaju kritičari, s koje se ne može izaći ravnodušan.

Dramaturgiju i režiju potpisuje Miran Kurspahić, autor glazbe je Nikša Marinović, videa Vanja Vascarac, a svjetla Saša Mondecar. Uloge tumače Mirela Videk, Iskra Jirsak, Mia Biondić, Ivan Bošnjak i Miran Kurspahić.