Tjedan Malog Marulića po osmi put

Osmi Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split održat će se od 13. do 16. travnja 2015., a tijekom četiri dana nastupit će 6 kazališta s ukupno 7 predstava. Između petnaest prijavljenih predstava, Ivan Plazibat, urednik ovogodišnjeg programa, odabralo je šest predstava koje će biti izvedene u natjecateljskom dijelu programa:

1. DARMARZEMSKA, Gradsko kazalište lutaka Split, autorica i redateljica: Olja Lozica
2. DEVETA OVČICA, Kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, autorica:Silvija Šesto, redateljica: Ljudmila Fedorova
3. EZOP BASNE, Kazalište Žar ptica, Zagreb, autori i redatelji: Ksenija Zec i Saša Božić
4. ŠUMA STRIBOROVA, Kazalište Hotel Bulić, Zagreb, autorica: Ivana Brlić Mažuranić, redateljica: Senka Bulić
5. GODIŠNJA DOBA, Kazalište Mala scena, autor i redatelj: Ivica Šimić
6. GENIJALNI GENIJE, Kazalište lutaka Zadar, autorica i redateljica: Tamara Kučinović

Predstava Kazališta lutaka Zadar NEČISTI I DJEVOJKA, autora i redatelja Renea Medvešeka, prema narodnoj priči, bit će izvedena zadnjeg dana Festivala, izvan konkurencije.

Posljednjeg dana Festivala bit će dodijeljene nagrade najboljim ostvarenjima, a o nagradama će odlučiti stručni žiri u sastavu Nenni Delmestre, redateljica, Mario Leko, scenograf i kostimograf, Damir Klemenić, glumac, Nina Gojić, dramaturginja i Igor Tretinjak, kazališni kritičar, profesor hrvatskog jezika i književnosti.
Jednu nagradu za najbolju predstavu dodijelit će i dječji žiri kojeg čine učenici splitskih osnovnih škola.

Osim predstava, program Festivala čine i Slušaonice radio- igre za djecu u organizaciji Dramskog programa Hrvatskog radija te čitanja nagrađenih dramskih tekstova koji su tijekom prošle godine pristigli na Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu.

O nagradama pristiglim tekstovima odlučio je tročlani stručni žiri u sastavu Jelena Kovačić (predsjednica žirija), Tomislav Zajec i Jasen Boko.U roku do 10. siječnja 2015. na Natječaj za najbolji dramski tekst pristiglo je ukupno 45 tekstova (pod šifrom), što je najveći broj tekstova od utemeljenja Natječaja 2008. godine.

Jednoglasnom odlukom žiri je prvu nagradu dodijelio tekstu SOM NA CILOME SVITU autorice Olje Savičević Ivančević, drugu nagradu tekstu DJEČAK KOJI JE SANJAO MORE autorice Selme Parisi i treću nagradu tekstu KVANTNI KLINCI autorice Jasmine Kallay.

Žiri je pohvalio i tekstove ZAŠTO PTICE KAKE BIJELA GOVANCA?, autora Zorana Pongrašića i LJUBAV NA PRVI KLEPET, autorice Mirjane Pičuljan Štrige. Autorima će nagrade, uz čitanje obrazloženja, biti uručene u programe svečanog otvaranja Malog Marulića 13. travnja.

Program 8. Malog Marulića odvijat će se na nekoliko lokacija. Predstave će igrati na pozornicama triju splitskih kazališta (GKL, GKM i HNK), a ostali programi događat će se u splitskim osnovnim školama Marjan i Skalice, te u Gradskoj knjižnici Marko Marulić gdje će 14. travnja u 12 sati biti održana i promocija drugog Zbornika nagrađenih tekstova Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić, 2012. – 2014., u izdanju Gradskog kazališta lutaka Split.

Na Festivalu će sudjelovati gotovo 200 umjetnika i ostalih gostiju, a predstave i druge programe pratit će više od 2 000 malih i velikih gledatelja.

Detaljan program 8. Malog Marulića dostupan je na stranicama GKL-a Split www.gkl-split.hr