Tonći Gaćina među 10 najperspektivnijih mladih europskih filmaša

Diplomski dokumentarni film Turizam! Tonća Gaćine jedan je od 10 naslova koji će biti prikazan u programu Future Frames Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, čije će se 51. izdanje održati od 1. do 9. srpnja 2016.

Future Frames je inicijativa čiji je cilj skrenuti pozornost na perspektivna mlada imena europske kinematografije, nastala u organizaciji Međunarodne mreže za promociju europskog filma European Film Promotion (EFP) te Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima. Program se sastoji od 10 kratkometražnih i srednjometražniih filmova nastalih u okviru obrazovne institucije (filmske akademije ili škole), a među 10 odabranih naslova je i Turizam!, dokumentarni film Tonćija Gaćine nastao kao diplomski film studija dokumentaristike na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Gaćinin film bavi se turizmom, trenutačno najperspektivnijom gospodarskom granom u Hrvatskoj, a s jednakim dozama ironije i simpatije prati nekoliko priča o domišljatim načinima na koji pojedinci nastoje obogatiti lokalnu turističku te pritom nešto i zaraditi. Tonći Gaćina rođen je 1983. u Splitu. Završio je studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer Film i video, a 2015. godine diplomirao filmsku i televizijsku režiju, smjer Dokumentarni film, na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Njegovi kratkometražni studentski radovi Nasljeđa (2010) i Vatra! (2012) prikazani su u programu ZagrebDoxa, a Turizam! je međunarodnu premijeru imao na jednom od najcjenjenijih festivala dokumentarnog filma Vision du Réel u Nyonu.

 

Uz Gaćinin Turizam! u sklopu Future Framesa bit će prikazani i filmovi iz još devet europskih zemalja (Austrije, Belgije, Švedske, Švicarske, Njemačke, Poljske, Norveške), a među njima su i rumunjski Noć u Tokorikiju redateljice Roxane Stroe, koji je nagrađen posebnim priznanjem u programu Generation 14plus na ovogodišnjem Berlinaleu, kao i gruzijski Otac redatelja Davita Pirtskhalava, prošlogodišnji dobitnik Zlatnog leoparda na Međunarodnom filmskom festivalu u Locarnu. Cjelovit popis odabranih filmova potražite ovdje.

 

Future Frames trajat će dva dana (4. i 5. srpnja), održat će se tijekom 51. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, a osim projekcije filmova, sudionici će sudjelovati u nizu networking događaja osmišljenih da donedavnim studnetima olakšaju prve profesionalne korake u međunarodnoj filmskoj industriji.