Tri ženske priče -paket ulaznica za tri drame na Splitskom ljetun

Paket ulaznica Tri ženske priče publici 65. Splitskog ljeta po popustu nudi ulaznice za tri predstojeće dramske predstave koje na scenu u Meštrovićevom kaštilcu dovode tri intrigantne ali sasvim različite ženske sudbine. Riječ je o predstavama:  Shirley Valentine, Marlene Dietrich i Ja koja imam nevinije ruke za koje se, ako se krupe zajedno, ulaznice mogu dobiti uz popust od 20%. Popust se može ostvariti kupnjom na blagajni Hrvatskog narodnog kazalište Split i online u web shopu na mrežnim stranicama Kazališta.

Romantičnu monokomediju Shirley Valentine Ksenija Pajić izvest će u utorak 23. srpnja. Ispovijed je to nekad rezignirane žene, pomirene sa sudbinom prihvaćanja neizbježnog. Nekoć buntovna i nasmijana mlada djevojka udaje se za svog Joea, sagradi dom i odgoji djecu, no negdje uz put, sasvim neprimjetno, iz njenog života nestanu ljubav, smijeh i uzbuđenje. Svoju izgubljenu sreću Shirley pokušava pronaći odlaskom u Grčku s prijateljicom... Po tekstu Willyja Russella snimljen je film 1999. godine,  a uprizoren je i kao mjuzikl.  Redatelj predstave je Zoran Mužić.

Monoshow Marlene Dietrich, na programu Splitskog ljeta u nedjelju 28. srpnja, scenska je poslastica koja živi već punih 20 godina. Ksenija Prohaska je, nakon premijere u Hrvatskom narodnom kazalištu Split 1999. godine, predstavu o životu jedinstvene filmske i kazališne dive odigrala na nekoliko kontinenata i na četiri jezika više od 400 puta. U povodu 20. godišnjice postojanja predstave naša nacionalna dramska prvakinja vraća se sa svojom Marlene Dietrich u Split, tamo gdje je sve počelo. Marlene Dietrich režirao je Ivan Leo Lemo koji je, zajedno s Anom Tonković Dolenčić i Vlatkom Brozom i autor teksta predstave. Stilski označena kao „monoshow“ predstava je sastavljena od 11 monologa i 13 songova kojima Prohaska, uz „živu“ glasovirsku pratnju, u izvedbi pijanistice Irine Nikolenko, oživljava epizode iz dramatične biografije karizmatične holivudske ikone.

Ja koja imam nevinije ruke, poetska monodrama prema tekstovima Vesne Parun na programu je u četvrtak 1. kolovoza. Izvodi je glumica Vesna Tominac Matačić koja je ujedno i autorica dramskog predloška, a redatelj je Ivan Leo Lemo. Otprilike godinu dana prije svoje smrti, jedna od najvećih hrvatskih pjesnikinja Vesna Parun objavila je rezime svog  stvaralaštva naslovljen Ja koja imam nevinije ruke. U predgovoru tog opsežnog asinkronog odabira Vesna kaže: „… uz ovu rijeku jezika, teče iz istog izvorišta i u istom smjeru još jedna, nijema, neobilježena, materinska. Ta rijeka je život sam. To smo ja i moja sudbina kao svemirska zagonetka, etnička jednadžba, biološko-duhovni kaos.”

Sve izvedbe započinju u 21 sat.