U četvrtak započinju 17. Dani duhovne glazbe "Cro patria 2013."

U Splitu će se od 28. studenog do 1. prosinca održati već tradicionalni 17. Dani duhovne glazbe "Cro patria 2013." u organizaciji Glazbene mladeži Split.

Cro patria je u svjetskim razmjerima jedinstveni festival koji promovira zborsko pjevanje i suvremeno zborsko stvaralaštvo. Već je prepoznatljivo mjesto susreta kulturne različitosti, raznorodnog načina pjevanja, a time i interpretacije zborskih napjeva različitih suvremenih skladateljskih rukopisa. Festival ima edukativnu i socijalnu dimenziju, razvija osjećaj zajedništva i užitak zajedničkog uspjeha, potiče i stvara nova prijateljstva.

Sudionici ovogodišnjeg a cappella susreta su zborovi, dirigenti, skladatelji, tekstopisci i članovi žirija iz Sjedinjenih Američkih Država, Litve, Francuske, Poljske, Švedske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i  Hrvatske te brojni mladi volonteri u organizacijskom dijelu projekta.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a podupiru je Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo kulture. Pomoć u realizaciji pruža i  Hrvatsko narodno kazalište u Splitu.

Program ovogodišnje Cro patrie 2013. započinje 28. studenog cjelovečernjim koncertom Akademskog pjevačkog zbora Tone Tomšič iz Slovenije u crkvi sv. Dominika s početkom u 20.00 sati.

Dan kasnije, 29. studenog u 19.00 sati održat će se natjecanje zborova u kategoriji obaveznih skladbi i kategoriji slobodno odabranog programa u crkvi sv. Ante na Poljudu.

Subota, 30. studenog, rezervirana je za natjecanje u kategoriji novih zborskih skladbi u Hrvatskom narodnom kazalištu Split s početkom u 19.30 sati, nakon čega slijedi Svečani adventski koncert Komornog zbora Ivan Filipović iz Zagreba, povodom 15. obljetnice njihovog djelovanja te svečana dodjela nagrada najboljima na ovogodišnjem festivalu.

U nedjelju, 1. prosinca manifestaciju će zatvoriti Mješoviti pjevački zbor Dominanta iz Poljske pjevajući u 12 sati na Peristilu te Akademski pjevački zbor Tone Tomšič iz Slovenije cjelovečernjim koncertom u Dubrovniku.