U Domu mladih Split otvara se izložba autora Nike Pećarine

U petak, 30. kolovoza u 20 sati, u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra, Dom mladih, Split, otvara se izložba Zbogom formi autora Nike Pećarine. Rad je zvučno-skulpturalna instalacija koja proizlazi iz umjetnikova istraživanja o transspolnosti glasa.

Izložba je otvorena do 10. rujna te se može razgledati radnim danom od 18 do 21 sat.

Rad Zbogom formi umjetnička je instalacija čija je okosnica zvučni zapis nastao na osnovu umjetnikova istraživanja svojstava glasa kao i mogućnosti razmjene glasova. U tom zvučnom zapisu glas postaje melodija, ali glas nam i čita tekst, ljubavno pismo o formi, umjetnikovo promišljanje o identitetu, političkoj solidarnosti, zajedništvu, transspolnosti, ljepoti, žudnji… Zvučni zapis nadopunjen je istraživanjem tjelesnosti kroz procese preobrazbe tvari koje umjetnik ostvaruje u izradi keramičkih pločica. Pepeo materijala koji nas okružuju, kao ostatci prehrane, te urin u tragovima postaju sirovine za izradu glazura izloženih keramičkih pločica. 

Zvučno-skulpturalnu instalaciju prati cijeli niz predmeta, kao spužvasti ležajevi koji emitiraju zvučni zapis, scenski namještaj i tehnika, nađeni materijala i oblici,  kao i posebno za ovu izložbu izrađeni manji predmeti. Galerijski postav tako postaje pozornica koja poziva posjetitelje na slušanje, zamišljanje i sanjarenje kao kolektivnu praksu preispisivanja značenja.

Nika Pećarina (r. 1992.) bavi se audiovizualnim i izvedbenim umjetnostima na razmeđu lirskog, analitičkog i osjetilnog. Posvećen je eksperimentu i improvizaciji kao metodologijama koje stvaraju prostor za mogućnost provođenja promjena na intimnoj razini istovremeno reartikulirajući različite kategoričke odnose društvenog prema tjelesnom. Njegova praksa odvija se između područja akustemologije, izvedbe ili raznih oblika audiovizualnog istraživanja, poput keramike, filma, zvuka ili poezije.

qIZLOŽBE redovni su program kolektiva queerANarchive koji doprinosi formiranju kvir diskursa u gradu Splitu. 

queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice i retradicionalizacije društva bavi se partikularnostima queer kulture. 

Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid, Madrid (2013.). Activist in Residence u Baltic Art Center, Visbyju (2014.), Young Queer Europe (2015.-2016.), What’s masc, Berlin (2022.), W/ri/gh/ting Archives through Artistic Research, Beč (2023.), Doing history - methods of artistic historiography, Bauhaus University, Weimar (2023.) te konferencijama Unstraight Museum Conference, Stockholm (2016.), Organ vida, Zagreb (2017.) i Queering Memory ALMS Conference, Berlin (2019.). 

Kolektiv je članica Platforme Doma mladih, saveza udruga Klubtura i platforme LGBT centra Split.