U Etnografskom muzeju Split otvara se izložba "Pečat od vrimena"

U jedinstvenom prostoru Etnografskog muzeja Split u utorak 10. rujna u 19 sati otvara se izložba „Pečat od vrimena“ koja je ostvarena u suradnji internetskog portala Dalmacija Danas i Etnografskog muzeja Split.

Izložbom se predstavljaju žene, nositeljice znanja i vještine izrade dalmatinskog tradicijskog jela -  plisnaca, prisnaca ili tituša, (kojega mnogi nazivaju i „kolačem s ognjišta“) koje su stale ispred objektiva mladih, nagrađivanih, splitskih fotografa Milana Šabića i Miroslava Lelasa.

Fotografije su nastale kao dio projekta internetskog portala Dalmacija Danas u sklopu kojega je objavljen serijal tekstova o ženama koje izrađuju tradicijska jela pod nazivom plisnac / prisnac / tituš. Idejni koncept projekta je Rade Popadić, glavni urednik portala Dalmacija Danas, predsjednik Udruge Žrvanj, planinar, član klape, fotograf i osnivač udruge Crometeo.

Sastojci ovog jela razlikuju se od kraja do kraja. Ponegdje ga nalazimo kao sasvim jednostavnu pogaču izrađenu od brašna i vode, dok manje skromna verzija, uz tijesto, uključuje blitvu i drugo povrće. U sasvim bogatoj varijanti izrađeno je sa sirom i jajima. Plisnac se pekao na otvorenom ognjištu.

Varijacije jela govore puno i o samome području odakle potječe, o plodnosti tla i klimatskim uvjetima. No, ovog jela danas ne bi bilo da nema ljudi koji ga još uvijek izrađuju. Zato s ponosom predstavljamo četiri žene – nositeljice ove tradicije, koje su s nama podijelile umijeće izrade ovog dalmatinskog specijaliteta.

To su: Ksenija Čirjak iz Pristega, Pavenka Kovačić iz Žrnovnice, Marija Prelas iz Srijana i Tatjana Sovulj iz Kučića.

Izložbu možete pogledati do 10. listopada.