U Fotoklubu Split otvara se izložba Marka Vrdoljaka i Dimitrija Popovića "One su ovdje"

U ponedjeljak, 18. srpnja u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvara se izvanredno zanimljiva izložba ''One su ovdje'', realizirana u koautorstvu renomiranog fotografa Marka Vrdoljaka te slikara, kipara, grafičara i pisca Dimitrija Popovića, crnogorsko-hrvatskog umjetnika svjetskog ugleda. Izložba obuhvaća 21 portretnu fotografiju koju je snimio Vrdoljak, da bi potom na svakoj fotografiji Popović izvršio određenu slikarsku intervenciju.

Projekt govori o ženskoj snazi, ženskim osjećajima i ulozi žene u današnjem svijetu kroz povijesni prikaz i definiciju uloge žena prema biblijskim motivima. Ispred Vrdoljakova objektiva Modeli koji su pristali sudjelovati u ovom projektu istaknute su javne osobe: Nina Badrić, Franka Batelić, Maja Bajamić, Mia Begović, Zrinka Cvitešić, Gina Damjanović, Mia Dimšić, Nika Fleiss, Tereza Kesovija, Zdenka Kovačiček, Anđa Marić, Sandra Perković, Alma Prica, Ana Rucner, Severina, Jelena Veljača, Ana Vidović, Alka Vuica, Matija Vuica, Vanda Winter i Tihana Harapin Zalepugin. Sve su one fotografirane u specifičnim svjetlosnim uvjetima sa točno predefiniranim izrazom lica, mimikom, pogledom i govorom tijela te svaka od njih predstavlja točno određenu žensku ulogu definiranu prema biblijskoj ikonografiji. Nakon fotografiranja i obrade fotografija iste su isprintane na slikarsko platno te je na njih umjetnički utjecao Dimitrije Popović sa dodatnim slikarskim intervencijama na svakoj pojedinoj fotografiji sukladno ulozi žene kojom je portret inspiriran.
 
Dimitrije Popović, slikar i pisac, rođen je 4. ožujka 1951. na Cetinju. Studij na Akademiji likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu, 1976. godine. Za vrijeme boravka u Parizu 1974. godine Dado Đurić upoznaje ga s pariškim kolekcionarom Jeanom Davrierom pa u odabiru njegove nadrealističke zbirke izlaže 1978. u Galeriji Alexander Braumüller, s umjetnicima Salvadorom Dalijem, Ernstom Fuchsom, Victorom Braunerom, Dadom Đurićem, Leonor Fini i drugima. U Pforzheimu 1982. Galerija Liberta i Universal Fine Arts iz Washingtona organiziraju zajedničku izložbu grafika i crteža Salvadora Dalija i Dimitrija Popovića. Dosada je priredio sedamdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu i sudjelovao na više od tristo grupnih. Dobitnik je tridesetak domaćih i međunarodnih nagrada za likovnu umjetnost i književnost. O djelu Dimitrija Popovića do sada je objavljeno trinaest monografija te snimljeno petnaest dokumentarnih filmova. Objavio je pet knjiga eseja o likovnoj umjetnosti i četiri knjige iz beletristike. Član je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Ruske akademije književnosti, Slavenske akademije književnosti i umjetnosti (Bugarska), Crnogorskog PEN centra, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca.
 
Marko Vrdoljak je do sada objavio jedanaest fotomonografija: “Zagrebačka županija”, “Nacionalni park Brijuni” (2010), “Nevjerojatna Hrvatska”, “Nerezine”, “Nacionalni park Risnjak”, “Zagreb”, “Lošinj Archipelago”, “Veličina skromnoga”, fotomonografiju o ljepoti ženskog tijela “1/250 sec.,f16, xx”, “Nacionalni park Brijuni” (2016) i koautorsku monografiju sa slikarom Dimitrijem Popovićem «One su ovdje».
Uz ostale nagrade i priznanja dobitnik je najprestižnije strukovne nagrade u Hrvatskoj, “Tošo Dabac”, za veliki doprinos afirmaciji umjetničke fotografije i fotografske umjetnosti u Hrvatskoj te je član ULUPUH-a. Veliko priznanje za svoj fotografski rad Vrdoljak je dobio i potpisivanjem ugovora s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske o realizaciji četiri izložbe: "Nevjerojatna Hrvatska 1", "Nevjerojatna Hrvatska 2", “Plavo – zelena Hrvatska” i ”Ljepote Hrvatske” koje čine ukupno 166 fotografija svih dijelova Hrvatske, a kojom se predstavljaju ljepote Hrvatske u svijetu. Osim fotografijom, bavi se i snimanjem, a njegovi su filmovi dobitnici brojnih nagrada. Vrdoljak je autor službenih foto arhiva gradova Zagreba, Opatije, Rijeke, Lošinjskog arhipelaga, Zagrebačke županije, nacionalnih parkova Risnjak i Brijuni, Muzeja Apoksiomena, Franjevačkog samostana grada Cresa te projekata “Moj komadić zemlje”, “Zagrebački vremeplov” i “EDEN” Hrvatske turističke zajednice.Svoje radove do sada je predstavio na stotinama izložbi u Hrvatskoj, SAD-u, Kanadi, Rusiji, Italiji, Litvi, Poljskoj, Slovačkoj, Islandu, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Irskoj, Ukrajini, Češkoj, Belgiji, Grčkoj, Vatikanu, Latviji, Bugarskoj, Crnoj Gori…

Izložba je realizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija,Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i Hotela Cornaro te je dio programa ''Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split'' koji se financira iz sredstava podrške Zaklade "Kultura nova". Izložba ostaje otvorena do 13. kolovoza i može se pogledati u radno vrijeme Galerije fotografije.