U Fotoklubu Split pogledajte najemotivnije momente koji su obilježili glazbenu scenu slavnih 80-ih

U Galeriji fotografije Fotokluba Split, u četvrtak, 24. kolovoza 2023., u 20 sati otvara se izložba Zorana Trbovića “Rokumentacija”.

Trbović se splitskoj publici predstavlja s 30-ak fotografija glazbenika koji su obilježili glazbenu scenu slavnih 80-ih. Uspio je uhvatiti suptnilne trenutke s koncerata, prenijeti emociju,  što će, vjerujemo, posjetitelje s nostalgijom vratiti u lijepa i davna sjećanja.

Neki od glazbenika koji su stvarali zvuk te generacije jesu: Dino Dvornik, Johny Štulić, Dado Topić, Jasenko Houra, Seid Memić Vajta, Giboni, Dražen Vrdoljak, Bajaga, Ekaterina Velika, Marina Perazić, Zdravko Čolić, Saša Lošić, Đorđe Balašević, Arsen Dedić…

Kustosica izložbe, Jasenka Splivalo, za Trbovićeve fotografije piše ovako: “Zoran Trbović, bilježi glazbenu scenu tog vremena. Fotos, slika sekunde izraza pojedinog glazbenika je ono što vidimo na ovim chiaro-scuro portretima.” (J. Splivalo, iz predgovora izložbi)

Sukustos izložbe, Dragan Dužević, piše: “Ova izložba spaja prošle trenutke s budućim potencijalom sjedinjujući sjećanja i glazbu kao nadahnuće novim generacijama glazbenika koji dolaze (…) Svaka fotografija na ovoj izložbi nosi dublje značenje. Trbovićeve fotografije nisu samo vizualne reprezentacije,već su one duboko proživljena umjetnička iskustva. Kroz njih se izražava psihologija portretiranih osoba, usmjeravajući nas prema dubokim ljudskim iskustvima.” (D. Dužević, iz predgovora izložbi)

Zoran Trbović rođen  je 12. 7.1956. u Beogradu. Fotografijom se počeo baviti za vrijeme studija (koji nije završio zbog posla fotoreportera).

1977. do 1991. – zaposlenik, fotoreporter, rock-fotograf u dnevnim novinama Politici. Fotografirao je najznačajnije rok grupe i pjevače, pisce, glumce, umjetnike, političare. Najznačajnije fotografije nastale su u periodu od 1980. – 1990. Osim u Politici, fotografije su objavljivane u svim značajnim jugoslovenskim časopisima i novinama kao što su: Rock 82, Pop Rock, Ilustrovana Politika, Intervju, Expres politika, Ćao, Start …
Fotografije su također objavljivane u knjigama: Jugoslovenska rock enciklopedija, „Bolja prošlost“ Pero Luković, „Knjige o karateu“ Marko Nicović, „Šta bi dao da si na mom mjestu 1. i 2.“ Dušan Vesić, „Dečak iz vode Milan Mladenović“ Flavio Rigonat, „Bajaga i instruktori“ Kamenko Pajić, „Knjiga o EKV-u“ Kamenko Pajić, „Vatra ljubavi“ Vladimir Đurić Đura …

30 - 40 omota vinil ploča, audio kazeta i CD su naslovnice s fotografijama Zorana Trbovića (Bajaga, Balašević, EKatarina Velika, Dado Topić, Dino Dvornik…)
U dokumentarnom filmu „Izgubljeno dugme“ o Ipetu Ivandiću u režiji Renata Tonkovića korištene su brojne fotografije Zorana Trbovića.
Izdvajaju se i dokumentarne fotografije kao značajni dio opusa.

2021. – surađuje s časopisom Basista
2022. – radi kao kolumnista na portalu „In media“

Trenutno surađuje s izdavačkom kućom Croatia Records i časopisom Nacionalom kao vanjski suradnik. U izdanju Croatia Records objavljene su njegove fotografije za kompilaciju pjesama Dina Dvornika.

Danas živi i radi kao umjetnik-individualac, fotograf.

Izložba je realizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije te je dio programa “Redoviti godišnji program udruge Fotoklub Split” koji se financira iz sredstva podrške Zaklade “Kultura nova”. Izložba ostaje otvorena do 11. rujna i može se pogledati u radno vrijeme Galerije fotografije.