U Fotoklubu Split se otvara izložba sestara Marasović, prvih žena članica udruge

Gotovo 20 godina od smrti Karmele i Anke Marasović, prvih članica Fotokluba Split, Fotoklub otvara izložbu njima u čast, u utorak, 16. srpnja u 20 sati.

Sestre Marasović prve su žene koje su pristupile udruženju fotoamatera - Fotoklubu Split, nakon ponovnog osnivanja udruge 1950. godine. U Fotoklubu upisuju tečaj 1954., a nakon toga se učlanjuju u udrugu i aktivne će biti sve do kraja osamdesetih godina.

U travnju 1959. prvi put sudjeluju na Klupskoj izložbi Fotokluba Split i u idućih gotovo 30 godina - posljednji put izlažu 1988. godine – sa svojim fotografijama redovno sudjeluju na svim izložbama u organizaciji Fotokluba Split, ali i na fotografskim izložbama i žiriranim salonima diljem Jugoslavije, Europe i svijeta (od Ceylona, odnosno Šri Lanke do Grenoblea). Godine 1960. Karmela će se zaposliti u Fotoklubu Split kao domaćica te je na tom radnom mjestu ostala cijeli svoj radni vijek, sve do odlaska u mirovinu krajem sedamdesetih. Mlađa sestra Anka po struci je bila učiteljica te je bila zaposlena u današnjoj Osnovnoj školi Marjan u Splitu, a u radu Fotokluba sudjelovala je volonterski te je početkom šezdesetih bila članica Izvršnog odbora udruge, a 1961. imenovana je i klupskom knjižničarkom.

FOTO: Anka Marasović - U labirintu

Godine 1967. obje sestre stekle su zvanje fotoamater prve klase te su prema dokumentima dostupnima u arhivi Fotokluba Split, šezdesetih i sedamdesetih godina u izlagačkoj aktivnosti u samom vrhu članstva, odmah nakon renomiranih kolega – Nikole Vučemilovića, Zvonimira Buljevića, Čedomira Butine i Ante Verzzotija. Ipak, nagrade osvajaju dosta rjeđe od muških kolega, a i rijetke su reprodukcije njihovih fotografija u katalozima/deplijanima izložbi. Danas u arhivi Fotokluba Split sačuvan je samo skroman dio njihova bogatog fotografskog opusa, koji je za potrebe ove izložbe upotpunjen s privatnim, obiteljskim materijalima koje nam je ustupio gospodin Ljubomir Erdelez, nećak preminulih Karmele i Anke.

FOTO: Karmela Marasović - Kaos

'Ulogu sestara Marasović u fotomonografiji Fotokluba Split istaknula je dr. sc. Sandi Bulimbašić pišući o članstvu i aktivnostima udruge pedesetih i šezdesetih. Međutim, pokojne Karmela i Anka nikada nisu imale samostalnu izložbu u Fotoklubu i općenito sam dojma da je njihov doprinos kroz godine vrlo brzo pao u zaborav. Karmela je uglavnom svedena na ulogu domaćice, a Anka na ulogu njene sestre, što je šteta, jer su bile jako dobre fotografkinje. Posebno je zanimljivo jer klubu pristupaju same.

Naime, za razliku od drugih fotoamaterkinja koje se priključuju Fotoklubu Split krajem pedesetih i ranih šezdesetih, a kod kojih koje možemo jasno detektirati obiteljske/rodbinske poveznice s istaknutim članovima kluba, pozicija sestara Marasović specifična je jer one dolaze samoinicijativno, vidjevši oglas za tečaj fotografije u novinama, bez prethodnog znanja ili dodira sa svijetom fotografije. 

Ono što je još veća šteta jest činjenica da se velikom dijelu njihova fotografskog opusa izgubio svaki trag, tako da je ova izložba prilično skroman presjek njihovih trideset godina fotografskog rada'. poručila je Ana Žanko, kustosica izložbe i predsjednica Fotokluba Split.

Izložba je realizirana uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i Županijske lučke uprave, a dio je 'Redovnog godišnjeg programa udruge Fotoklub Split'' koji se financira sredstvima Zaklade Kultura nova.
Izložbu možete pogledati do 6. kolovoza u radno vrijeme Fotokluba Split.