U Galeriji fotokluba Zagreb sinoć je otvorena izložba članova Fotokluba Split

U Galeriji fotokluba Zagreb sinoć je otvorena izložba članova Fotokluba Split, a otvorili su je Hrvoje Mahović, predsjednik Fotokluba Zagreb i Maja Prgomet, predsjednica Fotokluba Split.

Fotoklub Split osnovan je 1911. godine i spada među najstarije udruge građana na području grada Splita, Dalmacije i Hrvatske. S obzirom da su aktivnosti udruge zamrle u razdoblju svjetskih ratova, o kontinuitetu djelovanje udruge možemo govoriti od pedesetih godina prošlog stoljeća. U to se vrijeme djelatnost udruge iznimno intenzivira te Fotoklub Split postaje važan dionik kulturnog i društvenog života grada Splita. Nemjerljiv je doprinos udruge u obrazovanju i edukaciji lokalne zajednice iz područja tehničke kulture te osposobljavanju čitavih generacija mladića i djevojaka za bavljenje fotografijom i usvajanje sofisticiranih fotografskih tehnika. Od 1953. godine udruga se nalazi u istom prostoru, u Marmontovoj ulici u samom centru grada, a od 1956. godine u navedenom prostoru vodi Galeriju fotografija u kojoj se već gotovo sedamdeset godina u kontinuitetu izlažu isključivo fotografske izložbe. Zbog toga su 2014. godine Galerija fotografije i Fotoklub Split trajno zaštićeni kao kulturno dobro pri Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija.

Izložbeni prostor udruge, Galerija fotografija, danas je kultno mjesto gdje rado navraćaju svi – umirovljenici poslije peškarije, mladi poslije đira po Rivi, neki fotografi amateri, neki samo zaljubljenici u fotografske slike – i rado polemiziraju o izloženim fotografijama. Takvu visoku posjećenost i dinamičnost u komunikaciji s posjetiteljima Fotoklub Split zasigurno duguje i činjenici što kroz svoju stoljetnu povijest nije nikada postao elitistički prostor, ograničen za uzak krug stručnjaka i akademskih umjetnika, kako se to često dogodi s prestižnim izlagačkim prostorima. Naprotiv, Galerija fotografije razvila se tijekom godina u izrazito demokratičan prostor, otvoren i pristupačan svima, čemu svjedoči i popriličan broj partnerskih projekata, uključivanje u humanitarne akcije i projekte od važnosti za grad Split i njegove građane.

Fotoklub Split danas broji 80 redovnih i 25 pridruženih članova – profesionalnih fotografa, fotoreportera, fotoamatera i ljubitelja fotografije, a rad članova udruge prepoznat je i na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Posebno je važno naglasiti da danas gotovo polovicu članstva čine žene, a žene su i na brojnim funkcijama u udruzi, za razliku od početaka udruge kada je bilo svega desetak žena članica na 150 članova udruge. Međutim, ni danas, kao ni u samim počecima Fotokluba, ne možemo govoriti o nekakvom prepoznatljivom, jedinstvenom fotografskom stilu udruženja. Zajednički nazivnik kroz povijest bila bi upravo raznorodnost fotografskih izričaja i izrazita individualnost članova koje, usprkos razlikama u pristupu i vrednovanju medija, veže istinska ljubav prema fotografiji. Entuzijazam i ljubav razlozi su i zbog kojih je Fotoklub Split, kao jedna od najstarijih udruga u Splitu, opstao, iako često na rubu egzistencije, često i bez sluha i podrške nadležnih tijela, prkoseći burnim i turbulentnim godinama naše povijesti i odgajajući nove naraštaje poklonika fotografije.

Izložba članova Fotokluba Split u Fotoklubu Zagreb izvrsna je prilika za predstavljanje članova našeg kluba široj publici, osnaživanje suradnje između dvaju udruga, umrežavanje i razmjenu, a nadamo se da će ovakvi projekti izložbenih razmjena nastaviti dalje u doglednoj budućnosti te postati tradicionalni. U okviru ove izložbe stučni žiri u sastavu Jasminka Babić, Mirko Pivčević i Hrvoje Zuanić odabrali su radove 25 autora/ica:

Andrija Vrcan - Dogovor

Andrja Vrcan - Meštar

Antonio Stipinović - Međuprostori

Antonio Stipinović - Metamorfoza

Brigita Ercegović - Dog walker in the mist

Brigita Ercegović - Walker in the mist

Damir Borčić - Palme

Damir Borčić - Sam

Diana Junaković - Body Language

Diana Junaković - Dalmatia

Dragana Vukić - Bepina

Dragana Vukić - Crkvica i ekipa

Duje Klarić - Orebić

Duje Klarić - Mrduja

Igor Bakotić - Mr.Wayne

Igor Bakotić - Zapadna vrata

Igor Surjan - Silueta i refleksija na kazalištu

Igor Surjan - Šetnja po kisi sa najsigurnijom rukom

Iris Ban - Silence of the Wind#3

Iris Ban - Social Distance - Photographer

Ivan Galić - Medvednica u magli

Ivan Galić - Šolta

Joško Stipanović - Kišo gdje si

Joško Stipanović - Punta Marjana i Čiova

Maja Prgomet - Svetac

Maja Prgomet - Zen

Marina Blažević - Crveni kišobran

Marina Blažević - Pogled u suton

Milan Šabić - Okviri 1

Milan Šabić - Okviri 2

Pero Dragičević - Nikša V.

Pero Dragičević - Refleksija 22

Robert Pleško - 89 golubova

Robert Pleško - Marenda

Rocco Zorić - Osti

Rocco Zorić - Paiz ujutro

Šimo Dragičević - Plava sjena

Šimo Dragičević - Crvena sjena

Tina O'Rielly - Nedjeljno popodne

Tina O'Rielly - Put ka svjetlu

Valentino Bilić Prcić - Događaj 06

Valentino Bilić Prcić - Događaj 14

Vicko Vidan - Prijatelj

Vicko Vidan - Sunčanica

Vlatka Vela - Buža

Vlatka Vela - Kruh naš svagdašnji

Žaklina Antonijević - Kustos

Žaklina Antonijević - Ljubavna

Žana Hrkać - Jutro na Zrmanji 1

Žana Hrkać - Jutro na Zrmanji 2

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba: Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo i Gradskog ureda za obrazovanje, sporti mlade, a može se pogledati do 2. rujna 2022.