U Galeriji Škola otvora se izložba Marka Tadića

U prostoru Galerije Škola, smještenom na drugom katu Škole likovne umjetnosti, s krajem 2014. godine počeo je djelovati novi izložbeno-galerijski prostor u Splitu. Svojim programom, ali i samim imenom, Galerija Škola izravno poziva na dekonstrukcija ideje škole danas i na promišljanje inovativnih pristupa u umjetničkom obrazovanju. Tako se u okviru njezinog programa predstavljaju suvremeni umjetnici mlađe i srednje generacije, popratni programi poput radionica i razgovora s umjetnicima, teorijska tematska predavanja, projekcije  filmova o umjetnosti, programi video umjetnosti i animacije te izložbe školskih projekata i učeničkih radova s ciljem stvaranja poveznica i prostora dijaloga između obrazovnih polja, suvremenih umjetničkih praksi i kritičke teorije.

Nova izložbena sezona splitske Galerije ŠKOLA započinje u četvrtak 15.10. 2015. u 19 sati izložbom Marka Tadića ( u18:00 sati je razgovor s umjetnikom), ujedno predstavljajući i njegov najnoviji autorski ciklus. Table of Contents, autorovim prepoznatljivim vizualnim jezicima kroz ovu izložbu sadržajno propituje izložbu kao takvu, bitnu okosnicu umjetničkih transformacija XX. stoljeća, koja u ovih zadnjih par godina proživljava brojne transformacije i zadobiva nove komunikacijske kanale. Izmjestajući izložbeni kontekst i pojmovni aparat, Table of Contents uvodi nas u novi Tadićev privremeni postav, uz crtež kao osnovno pismo, a kolažiranje i apropriaciju bazne stvaralačke metodologije.

O autoru:
Marko Tadić je rođen 1979. u Sisku. Diplomirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Firenzi. Izlagao je na više samostalnih i nizu skupnih izložbi u Budimpešti, Dubrovniku, Osijeku, Sisku, Zagrebu, Ljubljani, New Yorku, Velikoj Gorici, Zlarinu, Labinu, Rijeci, Beogradu, Newcastleu, Kasselu, Regensburgu, Berlinu, Frankfurtu, Beču, Grazu, Firenci, Torinu, Los Angelesu itd. Bio je na studijskim boravcima u Austriji, Njemačkoj, Finskoj i SAD-u. Dobitnik je više nagrada: godišnje Nagrade Vladimir Nazor za izložbu Pogled u čudu (2015.), treće T-HT MSU nagrade (Zagreb, 2010.), nagrade Radoslav Putar za mlade hrvatske umjetnike (Zagreb, 2008.), nagrade za crtež na 28. Salonu mladih (Zagreb, 2006.) itd. Autor je brojnih eksperimentalnih filmova. Od 2013. sudjeluje u pripremi i provedbi interdisciplinarnih i edukativnih projekata Bacača Sjenki (Froom, Radio Oko), te u radionicama dokumentarnog filma/pokretnih slika kroz projekte RESTARTA. Živi i radi u Zagrebu.

Za više informacija o autoru: www.markotadic.blogspot.hr

Izložba ostaje otvorena do 10. studenog 2015. godine, a može se posjetiti radnim danom od ponedjeljka do četvrtka 9 - 12 i 17 - 19 sati, te petkom od 9 do 12 sati.