U sedmom izdanju Foto utorka gostuje Marko Vrdoljak

U utorak, 19. srpnja u 20:30, u Galeriji fotografije Fotokluba Split, diskurzivni program Foto utorak nastavit će se gostovanjem renomiranog hrvatskog fotografa Marka Vrdoljaka koji će održati predavanje na temu nastanka interdisciplinarnog projekta, izložbe ''One su ovdje'', na kojoj je radio zajedno s Dimitrijem Popovićem.
 
Kako ističu sami autori, riječ je o projektu koji je bio iznimno dugotrajan i izazovan, a koji je rezultirao 21 portretnom fotografijom koje je snimio Vrdoljak, da bi potom Popović izvršio slobodnu slikarsku intervenciju na svakoj fotografiji. Izložba tako spaja fotografsku i slikarsku umjetnost u jedinstvenu vizualnu cjelinu koja se sastoji od 21 djela dimenzija 70 x 100 cm.
 
''One su ovdje'' jest projekt o ženskoj snazi, ženskim osjećajima i ulozi žene u današnjem svijetu kroz povijesni prikaz i definiciju uloge žena prema biblijskim motivima. Modeli koji su pristali sudjelovati u ovom projektu su istaknute javne osobe – Nina Badrić, Franka Batelić, Maja Bajamić, Mia Begović, Zrinka Cvitešić, Gina Damjanović, Mia Dimšić, Nika Fleiss, Tereza Kesovija, Zdenka Kovačiček, Anđa Marić, Sandra Perković, Alma Prica, Ana Rucner, Severina, Jelena Veljača, Ana Vidović, Alka Vuica, Matija Vuica, Vanda Winter i Tihana Harapin Zalepugin.
Za potrebe izložbe fotografirane u specifičnim svjetlosnim uvjetima sa točno predefiniranim izrazom lica, mimikom, pogledom i govorom tijela te svaka od njih predstavlja točno određenu žensku ulogu definiranu prema biblijskoj ikonografiji. Nakon fotografiranja i obrade fotografija iste su isprintane na slikarsko platno dimenzija 70 x 100 cm te je na njih umjetnički utjecao Dimitrije Popović sa dodatnim slikarskim intervencijama na svakoj pojedinoj fotografiji sukladno ulozi žene kojom je portret inspiriran.
 
Diskurzivni program ''Foto utorak'' dio je ''Redovnog godišnjeg programa udruge Fotoklub Split'' koji se financira iz sredstava podrške Zaklade "Kultura nova''.