U šestom izdanju Foto utorka gostuje Nina Đurđević

U utorak, 28. lipnja s početkom u 20:30 u Galeriji fotografije Fotokluba Split nastavlja se diskurzivni program Foto utorka, gostovanjem multimedijalne umjetnice Nine Đurđević, čiju izložbu ''Odlučna'' možete pogledati u Fotoklubu do 14. srpnja.

U programu Foto utorka autorica će gostovati s predavanjem na temu autoportreta, s obzirom da je njen rad uvelike obilježen praksom, kako sama kaže, autoportretnih preispitivanja. Dosad je napravila pet serija autoportreta, od kojih se svaka serija dotiče određene teme s kojom je autorica u trenutku nastajanja suočena. Prva serija naziva Role nastala je kao diplomski rad u kojem je promišljala i preispitivala svoje svakodnevne uloge (studentica, kćer, prijateljica…), a iduća serija Poslovična dokumentirao je i istraživao poslove koje je autorica obavljala za novac za vrijeme ili nakon studiranja. Treća serija – Objekt(iv)na bavila se pitanjem percepcije i objektivizacije ženskog tijela u društvu kroz autoironično prikazivanje vlastitog tijela, a koji je uvršten kao dio fundusa Muzeja za obrt i umjetnost u Zagrebu. Recentna serija, Samoizolativna, nastala je u prvom valu pandemije da bi posljednja, Odlučna, kojoj je temelj osobno iskustvo, kao temu izabrala samoubojstvo. Njezin je rad često samoiscjeljujućeg, terapijskog karaktera.

Nina Đurđević rođena je 1980. godine u Brežicama, Slovenija. Odnos s fotografijom započela  je spontano još 1994. godine družeći se s tatinim fotoaparatom da bi već četiri godine kasnije ostvarila prvu samostalnu izložbu. Završila je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer Filmsko i televizijsko snimanje te master program za fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu te je članica ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Diskurzivni program ''Foto utorak'' dio je ''Redovnog godišnjeg programa udruge Fotoklub Split'' koji se financira iz sredstava podrške Zaklade "Kultura nova''.