Ukleti Holandez na spektakularnoj pozornici dugoj 45 metara

"Ukleti Holandez" Richarda Wagnera će u srijedu 31. srpnja biti premijerno izveden na 59. Splitskom ljetu, kao prva opera velikog opernog reformatora u povijesti festivala. U koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Split i Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem maestra Tonća Bilića i u režiji Branka Brezovca, u godini kad cijeli glazbeni svijet obilježava 200. obljetnicu Wagnerova rođenja njegovu operu o u ukletom kapetanu kojeg iskupiti može samo žena s istinskom ljubavljeu izvest će Simfonijski orkestar HRT, Zbor i Balet HNK Split, te solisti predvođenim američkim pjevačkim parom u glavnim ulogama: bas-baritonom Kevinom Shortom u naslovnoj, te sopranistica Indra Thomas u ulozi Sente. Ostali protagonisti su Luciano Batinić, Branko Robinšak, Terezija Kusanović i Domagoj Dorotić.

Predstava se igra u dvorištu HNK Split. Vjerojatno najveća kazališna pozornica ikad napravljena u Splitu postavljena je uz južni zid Staroga placa, bivšeg Hajdukovog igrališta. U produkciji izravno sudjeluje više od 330 ljudi. Pored nabrojenih ansambala tu su još i studenti glume umjetničkih akademija, autorski tim, te tehničko osoblje.

Na najavnoj novinskoj konferenciji ravnatelj festivala i dirigent Tonći Bilić naglasio je kako u Letećem Holandezu ima puno naznaka onoga što će Wagner, koji je operu stvarao u svojim kasnim dvadesetima kasnije postati, uz mladenački zanos i vjeru, pa ga je u tom smislu moguće usporediti s Nabuccom mladenačkog Verdija.
- Smatram da je Holandez dobar naslov za krenuti u upoznavanje s Wagnerom. Suradnja s Hrvatskom radiotelevizijom pokazala se vrijednom organizacijski, financijski i medijski. Iznimno sam zadovoljan solističkom ekipom, drago mi je što će splitska publika po prvi put moći čuti i vidjeti Kevina Shorta (ukleti Holandez)  i Indru Thomas (Senta), te orkestrom. Zbor se izborio s njemačkim jezikom i zvuči moćno - rekao je Bilić, ravnatelj splitskog kazališta i dirigent predstave.

Redatelj Brezovec i scenograf Tihomir Milovac golemu scenu, dugu 45 metara, ispunili su predmetima koji predstavljaju plijen ukletog broda, blago prikupljeno u različitim civilizacijama tijekom stoljeća lutanja: od egipatskih sarkofaga sve do srpa i čekića. Svi ti predmeti, posuđeni u kazališnom fundusu, blagi su ironijski komentar, naglašava redatelj, „na velike operne dosege“.

Premijerna izvedba 31. srpnja započet će u 21 sat, kao i reprizna koja je na programu 2. kolovoza.