Umjetničke izvedbe na Koteksu i gradu Splitu

Udruga Slobodne veze u sklopu programa URBANE PRAZNINE_ RETHINKING THE VOID (koji je dio projekta Motel Trogir) u petak i subotu, 7. i 8. srpnja 2017. organizira umjetničke izvedbe u javnom prostoru sportsko trgovačkog kompleksa Koteks – Gripe i grada Splita.

Sudjeluju: Gildo Bavčević, Siniša Labrović i Aleksandar Bede 

Projekt Motel Trogir posvećen je promišljanju, afirmaciji, zaštiti i reaktualizaciji arhitektonske baštine modernizma druge polovice 20. stoljeća. Uz Vitićev trogirski motel kao ishodište projekta, od početka 2016. godine fokusiramo i sportsko-prodajni centar Koteks Gripe u Splitu (arhitekti Živorad Janković i Slaven Rožić, 1979-1981.), izgrađen povodom Mediteranskih igara. Kako će vrijeme pokazati, kompleks je ujedno zadnji veliki modernistički projekt ostvaren u Splitu te je uz kulminaciju označio i njen kraj.

Važan dio projekta Motel Trogir od samog početka predstavlja umjetnički segment usmjeren na kontekst modernistički izgrađenog okoliša u Dalmaciji, posebno u razdoblju od 1960-tih do 1980-tih.
Segment programa naziva URBANE PRAZNINE_RETHINKING THE VOID fokusira prostor kompleksa Koteks Gripe kroz privremenu umjetničku reanimaciju, a želimo ga afirmirati kao zajednički prostor kroz niz performativnih akcija.

Cilj akcija je i pokrenuti proces (pri)sjećanja što je Koteks značio za Split 1980-tih i kasnije, te ga simbolički ponovno aktivirati kao važan javni prostor za grad, danas i u budućnosti. Pokušaj je to i testiranja „afektivnog kapitala“ u slučaju Koteks, za koji jedni tvrde da se nije stigao formirati budući da je „nastao prekasno, premalo je zaživio i prebrzo utonuo u stagnaciju da bi se stvarno utisnuo u mentalni krajobraz stanovnika Splita” (J. Pavičić). S druge strane, nema stanovnika Splita srednje i starije generacije koji ne pamte prodajni centar Koteks po dobrim trgovinama i restoranima, prvoj splitskoj pizzeriji, disco-klubu i reklami s Radio Splita o svim putevima koji vode upravo u – Koteks.

Raspored događanja:

7.srpnja 2017. (petak) – IVICA & MARICA, performativna šetnja gradom sa Sinišom Labrovićem, od sportsko-prodajnog centra Koteks do prodajnog centra Joker. Start je na Koteksu, podno Cukarina u 19 sati.

8.srpnja 2017. (subota) – BALANS BIJELE, performans Gilda Bavčevića od 17h te od 19 sati izvedba kolektivne akcije na Koteksu, u suradnji s Gildom Bavčevićem. Pozivaju se građani na sudjelovanje!

+

8. srpnja 2017. (subota)- predstavljanje novog broja časopisa za arhitekturu i urbanizam DANS (Društvo arhitekata Novog Sada) s fokusom na modernizam i razgovor s arhitektom Aleksandrom Bedeom na Koteksu, na skalinama u 21.00 h