UNESCO 40 – izložba povodom obilježavanje upisa Dioklecijanove palače i stare gradske jezgre na UNESCO-vu listu

 UNESCO 40 – naziv je multimedijalne izložbe koja će 31. srpnja 2019. godine u 20 sati biti otvorena u Staroj gradskoj vijećnici. Autor izložbe je Ivan Perić, a prikazat će se 14 radova medijskih umjetnika. To su redom Gildo Bavčević, Tanja Deman, Ivica Đapić, Petar Grimani, Igor Grubić, Duje Jurić, Hrvoje Pelicarić, Ivan Perić, Josip Rogošić, Boris Šitum, Marin Tudor i Hrvoje Zuanić.

Ova izložba dio je obilježavanja četrdesete obljetnice upisa Dioklecijanove palače i stare gradske jezgre na UNESCO-vu listu svjetske spomeničke baštine. Radovima se željelo u kreativnom i informacijskom obliku osvijestiti građane o aspektima palače, o bogatom povijesnom naslijeđu koje baštinimo te potaknuti na razmišljanje o osobnom pristupu i valorizaciji našem zajedničkom spomeniku.

- Koje će na kraju biti mjerilo uspješnosti ove izložbe? Je li to broj posjetitelja, zastupljenost u medijima, način postava, debljina kataloga, recenzije kritičara? Mjerilo uspješnosti ove izložbe bit će proslava 50. godišnjice UNESCO zaštite i ako teme o kojima danas razgovaramo ne budu više relevantne nego samo dio arhivskog materijala i kako ćemo tada biti bolji i pametniji nego što smo danas – smatra autor izložbe Ivan Perić.

Izložba u Staroj gradskoj vijećnici ostaje sve do 31. kolovoza, a građani i gosti grada mogu je razgledati svakim danom osim ponedjeljka od 9 do 21 sat.