Večeras koncert Winnipeg singers-a u Dioklecijanovim podrumima

Winnipeg singers održat će koncert u sklopu festivala Ljetne čari klasične glazbe, u četvrtak, 8.8.2024. u Podrumima Dioklecijanove palače s početkom u 21 h. Ulaz na koncert je slobodan.

Winnipeg Singers, osnovan 1972. godine, broji 24 člana, profesionalnih pjevača, dva puta je prepoznat za svoju izvrsnost u zborskoj glazbi od strane Kanadskog vijeća dodjelom nagrade Healey Willan. Zbor se redovito čuje na lokalnom i nacionalnom CBC radiju. U srpnju 2005. zbor je predstavljao Kanadu na 6. međunarodnom zborskom festivalu u Taipeiju i na 7. svjetskom simpoziju o zborskoj glazbi u Kyotu. U srpnju 2016. zbor je obišao Njemačku, Austriju i Italiju. Na Međunarodnom zborskom festivalu 2016. u Firenci u Italiji, The Winnipeg Singers dobili su nagradu za "najistaknutiji zbor". Zbor je 2019. obišao Španjolsku i Finsku te je nagrađen "nagradom za najbolji zbor" na Međunarodnom zborskom festivalu u Barceloni. Zbor je ove godine na turneji u Hrvatskoj. 

Umjetnički ravnatelj i dirigent, Jurij Klaz rođen je u Petrozavodsku u Rusiji, gdje je diplomirao na glazbenom fakultetu i glazbenom konzervatoriju. Magistrirao je dirigiranje na Državnom konzervatoriju u Sankt Peterburgu. Godine 1982. postao je izvanredni profesor zborskog i orkestralnog dirigiranja na Konzervatoriju u Petrozavodsku. Godine 1987. imenovan je umjetničkim ravnateljem i dirigentom Komornog zbora Karelijskog umjetničkog centra u Petrozavodsku. Pod njegovim vodstvom zbor je vodio aktivan koncertni život i sudjelovao na nacionalnim (ruskim) i međunarodnim koncertnim turnejama i natjecanjima u Njemačkoj, Finskoj, Estoniji, Irskoj i Norveškoj, gdje je zbor dobio brojne nagrade.
Godine 1995., dekretom predsjednika Borisa Jeljcina, gospodin Klaz je dobio prestižnu titulu "Zaslužni umjetnik Rusije" i srebrnu medalju za iznimno postignuće u razvoju umjetnosti u Rusiji.
Gospodin Klaz došao je u Kanadu 2000. godine kako bi postao umjetnički ravnatelj i dirigent Filharmonijskog zbora Winnipeg.
U travnju 2003. g. Klaz imenovan je umjetničkim ravnateljem i dirigentom The Winnipeg Singers. U protekle četiri godine dirigirao je Pjevačima u izvedbama mnogih velikih zborskih remek-djela, uključujući Bachovu Misu u h-molu i Božićni oratorij te Rahmanjinovljevim Vesperama.

Festival ne bi postojao bez suradnje Glazbene mladeži Split, glavnog pokrovitelja manifestacije, Turističke zajednice grada Splita, kao i domaćina u predivnim prostorima, Muzeja grada Splita.