Večeras počinje 11. izdanje Festivala mediteranskog filma Split

U ljetnom kinu "Bačvice" večeras u 21:30 sati počinje 11. Festival mediteranskog filma Split, a tijekom 10 dana održavanja publika FMFS-a imat će priliku premijerno u Hrvatskoj pogledati niz atraktivnih dugometražnih naslova koji su oduševili na najvećim svjetskim festivalima.

Sedmu godinu za redom, u sklopu ove omiljene kulturne manifestacije, u programu "Ješke" prikazuju se hrvatski kratki filmovi, ovog puta s najvećom novčanom nagradom u Hrvatskoj.

- Naši posjetitelji su s oduševljenjem od početka prihvatili ovaj program kao sastavni dio festivala. Dodatnu težinu "Ješkama" daje i činjenica da smo jedini festival kod nas koji kratke filmove domaćih autora prikazuje u udarnom terminu prije dugometražnog programa, pa se redateljima na taj način nudi jedinstvena mogućnost za dobivanje pljeska pred stotinama gledatelja. Od ove godine smo i festival s najvećom novčanom nagradom za pobjednika u iznosu od 11.000 kuna koju osigurava naš višegodišnji partner UJE, a dodijelit će je stručni žiri u sastavu Tanja Mravak, Silva Ćapin i Petar Orešković – kazao je direktor FMFS-a Alen Munitić, koji je pozvao i publiku da glasuje jer je i ta nagrada autorima jednako važna.

Samo dan nakon svjetske premijere na Animafestu, u Splitu će ovog četvrtka biti prikazani "Biciklisti" Veljka Popovića u kojem su oživjeli poznati likovi slikara Vaska Lipovca. Hrvatsku premijeru novog filma "Lovettovi" u Split će imati i prošlogodišnji pobjednik Pule redatelj Igor Bezinović, a Judita Gamulin će predstaviti "Maricu". Među "Ješkama" su i novi filmovi Tina Žanića ("Northern Hymn"), Lucije Bosančić ("Silvio zmaj"), Ivana Stanića ("Party"), Jakova Nole ("Kontraofenziva"), Arsena Oremovića ("Tak je, kak' je"), Alda Tardozzija ("Siguran let"), Denisa LepuraMarka Stanića ("Gdje se vrabac skriva kad je hladno"), Ivana Ramljaka ("Mezostajun"), Marka Višnjića ("Nice and Cosy"), Antoanete Alamat Kusijanović ("U plavetnilo"), Igora Jelinovića ("Ultra"), Juraja Primorca ("Marija"), Matije Vukšića ("Čistačica") i Lili Zanete ("Suton"), te hrvatska koprodukcija"Manivald" Chintise Lundgren.

 

FMFS se i ove godine održava uz pokroviteljstvo Grada SplitaHrvatskog audiovizualnog centraZaklade Kultura nova te Turističke zajednice Grada Splita, a kao partner se priključila i Addiko banka.

Kompletan atraktivni program 11. Festivala mediteranskog filma Split može se pronaći na stranicama www.fmfs.hr, gdje je moguće kupiti ulaznice, a blagajna je otvorena i u kinoteci "Zlatna vrata".