Velika nagrada 40. Splitskog salona- Grand prix Emanuel Vidović pripala Borisu Šitumu

Glavnu nagradu 40. Splitskog salona ''Emanuel Vidović'' dobilo je idejno rješenje „Košulja od lišća“ autora Borisa Šituma.  Dobitnik nagrade Emanuel Vidović proglašen je u utorak 6.11.  u Dioklecijanovim podrumima na zatvaranju izložbe Mjesto za umjetnost. 

Mjesto za umjetnost izložba je idejnih rješenja spomeničke i javne skulpturena na kojoj je u sklopu 40. Splitskog salona predstavljeno 45 idejnih rješenja javnih spomeničkih plastika za grad Split, a žiri je uz odabir petero autora za završni krug / finalisti : Josip Bosnić, Kažimir Hraste, Denis Krašković, Boris Šitum i Manuela Pauk / odlučio pohvaliti umjetnike Gorana Balića, Dragana Duževića, Nikolu Džaja, Tihomira Matijevića te Ivanu Puljić.

Temeljem uvida u pet radova finalista (Josip Bosnić, Kažimir Hraste, Denis Krašković, Boris Šitum i Manuela Pauk)   žiri u sastavu Božo Kesić, Željko Marović i Ive Šimat Banov donio je jednoglasnu odluku o dodjeli nagrade Borisu Šitumu. Žiri je mišljenja da je za nagrađeno rješenje značajno senzibilno promišljanje odnosa instalacije i okružujućeg prostora, otklon od službenosti i ograničenosti hipertrofirane tradicionalne spomeničke plastike u javnom prostoru, ali i realna mogućnost izvedbe na predviđenoj lokaciji na kojoj bi njeno postavljenje uz lokalni značaj moglo imati i šire implikacije što se tiče budućeg postavljanja i odnosa prema skulpturalnoj plastici u splitskom javnom prostoru.

Žiri je prepoznao i angažman preostalih sudionika i finalista Salona, stoga će preporučiti i neke od ostalih rješenja za izvedbu u javnom prostoru diljem Hrvatske.

O radu:

Košulja od lišća instalacija je namijenjena dopuni stabla čempresa u drvoredu u blizini autorovog mjesta stanovanja. Naizgled je to banalan prizor na kojeg nitko ne obraća pažnju, osim ponekog rijetkog prolaznika koji bi se začudio takvoj sceni. Prazno mjesto u drvoredu za autora predstavlja blagu, ali kontinuiranu iritaciju oka i razuma, mjesto potencijalne intervencije i mogućnost ostvarenja predviđenog sklada. Materijaliziranje obrisa čempresa je slikovita priča o potrebi za djelovanjem, za budnošću i vrlinom interakcije sa svijetom što nas okružuje. Košulja od lišća je umjetnost niotkuda, pitoma i dobrodošla pojava u životu kojeg živimo, a nismo ga ni svjesni. Košulja od lišća je znak i podsjetnik

 

 

Nagradu ''Emanuel Vidović''  ove godine sponzorira Croatia osiguranje. Dobitniku  nagrade će uz plaketu biti dodjeljena novčana nagrade u iznosu 10.000 kn (sponzor Croatia osiguranje), a HULU će pokrenuti inicijativu da se dobitno rješenje realizira u javnom prostoru.