Violončelistica Hillary Karuza u Podrumima Dioklecijanove palače

Violončelistica Hillary Karuza nastupa u sklopu festivala Ljetne čari klasične glazbe, u četvrtak, 4.7.2024. u Podrumima Dioklecijanove Palače s početkom u 20 h. Ulaz na koncert je slobodan.

Violončelistica Hillary Karuza rođena je u Charlotte, Sjeverna Karolina, SAD.
Violončelo počinje učiti s četiri godine u klasi prof. Janis Nilsen. Nakon završene srednje likovne škole i studija povijest umjetnosti u Firenzi, upisuje studij violončela na University of North Carolina u klasi prof. Brenta Wissicka, gdje i diplomira 2002. godine. Iste godine upisala je i postdiplomski studij na Pennsylvania State University u klasi prof. Kim Cook gdje je i magistrirala 2004. godine. 

Usavršavala se na majstorskim tečajevima kod nekih od najvećih violončelista današnjice (Yo-Yo Ma, Lynn Harrell, Anner Bylsma, Aldo Parisot). Godine 2004. upisuje doktorat na University of North Carolina, Greensboro u klasi prof. Brooksa Whitehousea ali nakon završene prve godine studija seli se u Hrvatsku gdje je prvo angažirana kao vanjski suradnik u orkestru Opere HNK Split. Djelovala je kao stalni član Williamsport Symphony Orchestra i Pennsylvania Chamber Orchestra te kao zamjenik solo-violončelistica u Altoona Symphony Orchestra. Od 2002. godine intenzivnije se bavi baroknom glazbom sudjelujući u radu Penn State Baroque Ensemble i godine 2007. suosnivačica je Omiškog baroknog ansambla.
Nastupala je kao solist uz Splitski komorni orkestar i Simfonijski orkestar Mostar te na velikim međunarodnim festivalima u Morgesu (Švicarska), Arezzu (Italija) i Salvador (Brazil).

Radila je kao profesor violončela i kontrabasa u OGŠ Lovro pl. Matačić u Omišu, a od 2012. predaje violončelo u GŠ Josipa Hatzea u Splitu. Od 2020. radi i kao vanjski suradnik na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Njezini učenici dobitnici su brojnih nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima.
 

Ljetne čari klasične glazbe dugogodišnji su ljetni festival splitske glazbene mladeži koji je postepeno prerastao u važan kulturni događaj u Gradu Splitu. Kao i prethodnih godina i u ovogodišnjem, trinaestom izdanju, festival se koncepcijski nastavlja na prvu bitnu odrednicu - suradnja s mladim glazbenicima. Osim navedene, festival njeguje i međunarodnu kulturnu suradnju koju ostvaruje s umjetnicima iz Austrije, Slovenije, Kanade i Norveške.

Festival ne bi postojao bez suradnje Glazbene mladeži Split, glavnog pokrovitelja Turističke zajednice grada Splita kao i domaćina u predivnim prostorima, Muzeja grada Splita. Također, suradnja se ostvaruje i sa 70. Splitskim ljetom. Program se izvodi od sredine lipnja do kraja rujna, uz održavanje osam koncerata, šest u Podrumima Dioklecijanove palače, a dva u novouređenoj Staroj gradskoj vijećnici kojom upravlja Muzej Grada Splita.

FOTO: Maja Prgomet