"Vukojebina" Pete Volicha u Galeriji umjetnina

Izložba Pete Volicha pod nazivom Vukojebina otvara se u utorak, 7.6. 2016. u 20 sati, a predstavlja radove Australskog umjetnika sa splitskom adresom nastale posebno za njegovo predstavljanje u Galeriji umjetnina. Centralni rad veliki je prikaz Vuka samotnjaka, najpoznatijeg stanovnika nedavno zatvorenog splitskog Zoološkog vrta. Rezultat je to višegodišnjeg Volichevog fotodokumentiranja polaganog propadanja vrta i njegovih stanovnika.

Odabir upravo ovog motiva nastavak je umjetnikovog proučavanja odnosa prirode i čovjeka kroz mitove, folklor i simboličke prikaze, započet još tijekom njegova boravka i rada u Pitjantjatjara zajednici u centralnoj pustinji Australije. Ostajući u istom tematskom okviru prikaza prirode, Volich problematizira zakonitosti fotografije kao medija. Kroz digitalnu manipulaciju izvorno analogne fotografije i eksperiment sa sitotiskom na metalnoj podlozi, umjetnik evocira rane fotografske tehnike i vizualne kodove, te pritom izmješta značenje samog prikaza i stvara konstrukciju potpuno novog narativa.


Pete Volich australski je umjetnik koji stvara u području fotografije, kolaža, crteža i grafike. Trenutno živi i radi u Splitu. Školovao se na Australian National University, Canberra School of Art. Izlagao je na brojnim izložbama u Australiji i Europi: Stills Gallery, Sydney; Gertrude Contemporary Art Space, Melbourne; Art Cologne, Köln; Rebecca Hossack Gallery, London i Broadstone Gallery, Dublin. 2007. godine radio je za Isaac Julien Studio u Londonu. Od 2011. do 2013. godine živio je u APY (Anangu, Pitjantjatjara, (Yankatjatjara) području u centralnoj pustinji Australije gdje je vodio Umjetnički centar domorodačke zajednice. Njegov rad je prikazan u brojnim publikacijama poput Runway, The Death issue, 2009., ur. Daniel Mudie Cunningham, Photofile: Distortions issue 84., Louise Tegart, Celebrations of the grotesque; the new sublime in Australian contemporary practice, Eyeline issue 68., Jemima Kemp, Someone to watch over you, Portrait 2013., National Portraiture Gallery, Carrie Kibbler, i Artbanks,Sturgeon 2016. Dobitnik je New Work Grant od strane Australia Council for the Arts za 2010. i 2016. godinu.

Kustosica: Jasminka Babić
Izložba ostaje otvorena do 3.7.2016.
Izložba je financirana sredstvima Grada Splita i Australia Council for the Arts.