Za deset dana počinje 19. Međunarodni festival novog filma

Od 13. do 20. rujna grad Split će biti u znaku 19. izdanja Međunarodnog festivala novog filma / Split film festivala. Kako stoji u najavi organizatora "program festivala predstavlja izbor iz recentne svjetske filmske produkcije, filmove koji su prikazivani i nagrađivani na mnogim poznatim i manje poznatim svjetskim festivalima".
- Unatoč znatno smanjenim sredstvima, na festivalu će biti prikazane redom hrvatske premijere filmova, pa je festival programski jedan od najznačajnijih hrvatskih filmskih festivala - samouvjereni su u objavi za medije STFF-ovci.

Program 19. izdanja festivala podijeljen je na 6 sekcija / segmenata - Konkurencija dugometražni, Konkurencija kratkometražni, Forum 3, Gender, Odrazi / Reflections i Posebni program. Službeni program biti će obogaćen radionicama, prezentacijama i predavanjima koji će se posebno fokusirati na temu ovogodišnjeg izdanja festivala - nadzor i kako ga izbjeći (kako se zaštititi).

Središnji dio programa čini konkurencija iznimno raznovrsnih 8 dugometražnih filmova, većinom mladih filmaša, koji nisu distribuirani u Hrvatskoj i regiji. Ovogodišnja selekcija je naglasak postavila na filmove koji se bave propitivanjem dubina ljudske egzistencije pri čemu posebno treba izdvojiti ATLAS poznatog fotografa Antoina d’Agate.

Čak 3 filma su dugometražni prvijenci - MOJE SLIJEPO SRCE / MY BLIND HEART austrijskog redatelja i glazbenika Petera Brunnera, ŽENA I RAT / A WOMAN AND WAR japanskog redatelja Junichija Inoue (jedan od rijetkih filmova koji se bavi završetkom Drugog svjetskog rata u Japanu) te MELAZA kubanskog redatelja Carlosa Lechuga. Za festivalski Grand Prix natječu se i  KAKO NESTATI U POTPUNOSTI / HOW TO DISAPPEAR COMPLETELY nagrađivanog mladog filipinskog redatelja Raye Martina, minimalistički OTOK KUKURUZA / CORN ISLAND Georga Ovashvilija koji oslikava ljudsku upornost suprotstavljenu snazi prirode i UNUTARNJI NEPRIJATELJ / THE ENEMY WITHIN Yorgosa Tsemberopoulosa.

Festival će 13. rujna u 21 sat u kinu Central otvoriti pobjednik Rotterdama NEŠTO MORA PUKNUTI / SOMETHING MUST BREAK Estera Martina Bergsmarka, snažna priča o potrazi za ljubavlju i ljudskim dostojanstvom u današnjem vremenu. Projekcije će se održavati u popodnevnim i večernjim satima u kinu Karaman i kinoteci Zlatna vrata u kojoj će, već tradicionalno, biti smještena i festivalska recepcija.


Kompletan program pronađite na: www.splitfilmfestival.hr