Zajednica Talijana Splita poklanja koncert u HNK

U organizaciji Zajednice Talijana Split, Generalnog konzulata Italije u Rijeci, Narodnog sveučilišta u Trstu, Regije Friuli-Venezia Giulia te Grada Splita, u nedjelju (20. ožujka 2016.) će se s početkom u 19:30 sati u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu održati koncert "Tribute to Battisti & Mogol".

Održana je u toj prigodi konferencija za novinare u splitskom teatru na kojoj su ovu atraktivnu i nesvakidašnju priredbu najavili intendant HNK Split Goran Golovko, dopredsjednica Zajednice Talijana Split Antonella Tudor Tomaš te članice Zajednice Nikolina Rupčić i Ksenija Periš.

Kako je tom prigodom rečeno, veliki spektakl najavljuju glavne zvijezde programa - grupa "Canto libero" iz Trsta, odnosno njihovih desetak članova s pjevačem Fabijom Red Rossom, koji će se predstaviti splitskoj publici.

Njihovi koncerti u Italiji su u pravilu rasprodani, baš kao što je i ovaj splitski. Ovaj nedjeljnji će  svojom nazočnošću uveličati i Generalni konzul Italije u Rijeci Paolo Palminteri, predstavnici Narodnog sveučilišta u Trstu, brojni drugi uzvanici te članovi iz Zajednica Talijana iz Istre, Zagreba i Zadra.

Zašto su se organizatori odlučili baš za koncert u spomen Battistija?

Lucio Battisti (1943-1998) bio je skladatelj i pjevač, njegova glazba je bila ne samo inovativna, radi se naime o socio-kulturološkom fenomenu: u glazbenoj literaturi se mogu naći studije o tekstovima njegovih pjesama. Battisti je bio najaktivniji 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, a vrlo popularan je i kod današnjih generacija. Prodao je preko 25 milijuna ploča, a među njegovim fanovima su pokojni David Bowie, Vasco Rossi, Luciano Ligabue i drugi. Na početku je samo svirao, pjevačku karijeru je započeo tek nakon upoznavanja sa skladateljem Giuliom Rapettijem (Mogol). Battisti je jedan od rijetkih koji su imali dvije pjesme na prvom i drugom mjestu glazbene ljestvice i to “Il mio canto libero” i “Il nostro caro angelo” (1973), iza njega su bili Elton John i Pink Floyd.

U nedjelju će u HNK Split biti izvedeno 25 pjesama, među ostalima "Il mio canto libero", "La canzone del sole", "10 ragazze", "Un'avventura”. Nastupit će također i kompozitor na klavijaturama Poly Gjurgjević, Riječanin koji zadnjih 15-ak godina živi u Kotoru. Svirat će talijanske evergreenove kao "Rose Rosse", "Marina", "Quando quando"…