Započeo 11. MAGfestival: Splićani željni komorne glazbe oduševljeni izvedbama

U Muzeju grada Splita, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, u četvrtak je započeo 11. međunarodni festival komorne glazbe – MAGfestival. Unatoč ovim, posebno za izvedbene umjetnosti, teškim vremenima publika je u značajnom broju pohodila prvi od pet koncerata, na kojem je nastupio festivalski ansambl sastavljen od članova Udruge MAG i gostiju iz drugih dijelova Hrvatske.

Raznovrstan i na hrvatskim pozornicama rijetko izvođen program sastavljen od djela C.Ph.E. Bacha, L. van Beethovena, B. Vlaheka i M. De Falle nadahnuto i uigrano izveli su glazbeni umjetnici Marija Bašić Markotić – flauta, Dora Draclin – oboa, Yaroslav Sadovyy – klarinet, Marica Vilibić – violina, Stipe Marinić – viola, Mia Grubišić – violončelo, Šimun Matišić – vibrafon i Katarina Javora – čembalo. Oduševljena publika, željna pravih koncerata komorne glazbe, izvođače je nakon svake točke nagradila glasnim aplauzom, a posebnu pažnju je izazvala praizvedba skladbe Bruna Vlaheka – 7 Bagatela, u kojoj se ansamblu pridružio jedan od ponajboljih hrvatskih udaraljkaša, višestruki dobitnik Porina – Šimun Matišić.

Prezadovoljni smo otvaranjem festivala. Usprkos smanjenom kapacitetu, naša vjerna publika je i dalje s nama, a reakcije govore da smo pogodili s programom. Veselimo se i ostalim večerima i poručujemo posjetiteljima da mislimo na njihovu sigurnost i da nam je ona prioritet“, kazali su iz organizacije.

Unatoč smanjenom budžetu i otežanim organizacijskim uvjetima, MAGfestival i ove godine nudi bogat i kvalitetan program, a odvija se pod pokroviteljstvom Predsjednika RH Zorana Milanovića, Ministarstva kulture RH i Grada Splita.

Festival se nastavlja u subotu u 20 sati koncertom izvrsnog Hrvatskog gudačkog kvarteta. Ponajbolji hrvatski gudački sastav (Martin Draušnik, Alina Gubajdulina, Aleksandar Jakopanec i Zita Varga) izvest će gudački kvartet L. van Beethovena čime će se obilježiti 250. godišnjica rođenja velikog skladatelja te gudački kvartet S. Šuleka.

Sukladno općim protuepidemijskim mjerama u cilju sigurnosti i zdravlja svih posjetitelja, iz organizacije poručuju:

- Na koncerte treba doći pola sata ranije da se svima pri ulasku izmjeri temperatura i da publika može ući na vrijeme uz preporučeni razmak.

- Preporučuje se ponijeti vlastitu zaštitnu masku, a po potrebi će posjetitelji moći dobiti masku i na ulazu.

- U slučaju otkazivanja koncerta, novac će biti vraćen.

Cijena festivalska ulaznica za sve koncerte iznosi 100 kn, dok je cijena pojedinačne ulaznice za svaku koncertnu večer 40 kn. Ulaznice se kupuju na recepciji Muzeja grada Splita.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici festivala magfestivalsplit.com te na službenoj stranici Udruge www.udrugamag.com. Službeni promo video festivala može se vidjeti ovdje, a svi koncerti prenose se preko službene FB stranice festivala.

***

Osim nastupa Hrvatskog gudačkog kvarteta u subotu, program festivala nudi još:

3. večer, ponedjeljak 31. kolovoza u 19:30 h, Vestibul (besplatan ulaz)
Splitski gitaristički kvartet
Splitski gitaristički kvartet u posebnom ambijentu Vestibula besplatnim će koncertom obilježiti desetu godišnjicu djelovanja. Kvartet u stastavu: Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević će izvesti pomno odabrani program sastavljen djelima Cl. Debussyja, A. Dvořáka i C. Machadoa, V. Sunka, I. Božičevića i G. Tudora.

4. večer, četvrtak 03. rujna u 20 h, Muzej grada Splita
Milanski kvartet saksofona
Renomirani Milanski kvartet saksofona zadužen je za međunarodni karakter MAGfestivala ove godine. Talijanski saksofonisti (Damiano Grandesso Stefano Papa, Massimiliano Girardi i Livia Ferrara) izvest će vrhunski program sastavljen od talijanskih skladatelja: G. F. Malipiera, D. Scarlattija, G. Puccinija i G. Verdija.

5. večer, subota 05. rujna u 20 h, Muzej grada Splita  
Trio Laurus
Publici će se po prvi put predstaviti novoosnovani Trio Laurus u sastavu: Metod Sironić (flauta), Giovanni Genovese (violončelo) i Jelena Tihomirović (klavir). Izvest će Tria za flautu, violončelo i klavir Carl Marie von Weber i Felixa Mendelssohna