Zatvoren 10. FMFS: Split je 10 dana živio za mediteranski film

Najboljim dugometražnim filmom po glasovima publike 10. Festivala mediteranskog filma Split, večeras je u ljetnom kinu ‘Bačvice’ proglašen dansko-sirijski dokumentarac ‘Zadnji u Alepu’ redatelja Ferasa Fayyada. Ovaj dokumentarni film kroz priče dobrovoljaca iz Bijelih kaciga prikazuje svakodnevni život, stradanja i borbe na ulicama ovog sirijskog grada, a nakon premijere u Splitu, uskoro u distribuciji Restarta stiže u kina diljem Hrvatske.

Najboljim u konkurenciji ‘Ješke’, u kojem se prikazalo 16 hrvatskih kratkometražnih filmova, od strane međunarodnog žirija u kojem su bile predstavnice prijateljskih festivala s Cipra, Irske i Islanda, proglašen je film ‘Po čovika’ redateljice Kristine Kumrić.

U njeno ime, nagradu od 10 tisuća kuna preuzela je scenaristica Maja Hrgović.
- Smatrali smo važnim izabrati film koji je, tehnički gledano, produciran na visokoj razini, ali isto tako i film koji dobro predstavlja Hrvate i njihova životna putovanja. Zbog toga proglašavamo 'Po čovika' dobitnikom nagrade 'Ješka' za najbolji hrvatski kratkometražni film – stoji u obrazloženju žirija, koji je istaknuo i 'Ježevu kuću' kao ‘prekrasno napravljen animirani film’.

Upravo ‘Ježeva kuća’ redateljice Eve Cvijanović najbolji je hrvatski kratkometražni film po ocjenama publike FMFS-a, dok je u konkurenciji međunarodnih kratkih filmova slavio španjolski ‘Timecode’ iza kojeg stoji Juanjo Giménez Peña, a s kojim je bio nominiran i za Oscara.
Po prvi puta, publika je birala najboljeg i u kategoriji srednjeg metra, a najbolje je ocijenjen dokumentarac ‘Živjeti, ploviti’ redateljice Lane Šarić.

Nakon proglašenja pobjedničkih filmova, premijerno je prikazan norveški film ‘S balkona’, čime je ujedno počela i nova sezona projekta ‘Kino Mediteran’, a osim u ljetnom kinu Bačvice istovremeno ga se gledalo u Imotskom i Komiži.