Završio PLATFORMAT 2021.

U organizaciji Platforme Doma mladih festival nezavisne kulture PLATFORMAT je u tri intenzivna dana ponudio obilje programskih aktivnosti i na najbolji način prezentirao splitski Dom mladih kao društveno-kulturni centar te profesionalnost njegovih korisnika koji su zajedničkim snagama izgradili ovaj festival pokazavši sinergiju svih aktera Doma mladih.

Festival je otvoren moderiranim razgovorom s aktualnom temom "Dom mladih i sudioničko upravljanje". Ohrabrujuće su bile riječi splitskog gradonačelnika koji je tom prilikom ustvrdio: "Želja mi je da do kraja mandata završimo Dom mladih, da to bude jedna zgrada koja izgleda pristojno, dobro i moderno. Ono što me ohrabrilo da zaista možemo svi zajedno napraviti nešto za Dom mladih je kada sam shvatio da u Domu mladih postoji dijalog i jako dobri odnosi između korisnika i Multimedijalnog kulturnog centra kao gradske ustanove koja upravlja prostorom Doma mladih."

Glavni zaključak ove rasprave je kako se participativni pristup samoj zgradi Doma mladih, i onome što ona znači za budućnost, zasniva na sudioničkom upravljanju tj. suradnji javne institucije i civilnih organizacija te dobrim odnosima. Upravo na tom putu Dom mladih i jest što će se i formalizirati ovaj tjedan osnivanjem radne skupine koja će nastaviti raditi na svim otvorenim pitanjima kako bi se ojačalo Dom mladih kao žarište kulturne i umjetničke emancipacije.

Ovako dobar i optimističan početak odmah je pokazao kako nas čeka jedan jako uspješan festival. Nakon rasprave nemali broj zainteresiranih krenuo je u vođeni obilazak Doma mladih kako bi upoznali sve prostore, od onih u funkciji do oni koji tek čekaju svoj završetak, te rad udruga i načine na koje se mogu uključiti u njihov rad. Participativnost je ključna u Domu mladih pa tako i na PLATFORMATU te su u tom duhu svi posjetitelji mogli sami izraditi svoj festivalski ceker koji im je potom ostao kao uspomena na festival. Pri tom su se u sklopu radionice upoznali s tehnikom sitotiska kojom su i otiskivali cekere. Participativni program nastavio se i drugog dana festivala kada su svi zainteresirani pomagali u uređenju unutrašnjeg vrta Doma mladih. Riječ je o jednoj od nekoliko zelenih oaza unutar zgrade koja je ovom prilikom obogaćena novim biljkama i uređena stazom, a i višegodišnje monstere su također dobile svoj zasluženi tretman.

Osim participativne forme, druga značajka, kako festivala tako i Doma mladih, je multidisciplinarnost i edukacija pa se na programu našla još jedna rasprava. U subotu je održana rasprava i predavanje Reci ti meni: prostor i street art koja je sudionike potaknula na aktivno i drugačije promišljanje o estetici na zidovima javnih prostora.

Nezaobilazan je bio i glazbeni te društveno-zabavni sadržaj pa se prva večer završila glazbenim programom u režiji "kućnog" radija KLFM koji je ovom prigodom izišao iz studija i napunio Dvorište kluba Kocka. Subota je ponudila čak dva glazbena događanja. Na platou je nastupila koncertna atrakcija Ausländer, na alternativnoj glazbenoj sceni prepoznata kao izvor neobične glazbe koja donosi žestoki punk, electro, noiz, drone i eksperimentalni zvuk s apstraktnim vokalima te mračnim i opskurnim performansom, što je prepoznala i splitska publika. Po završetku koncerta večer se još jednom završila u dvorištu Kluba Kocka, ali ovog puta uz poznati glazbeno-društveni programo Zvjerinjak na kojem se ni najtvrdokornija noga nije mogla oduprijeti ritmovima s DJ pulta.

Za nedjelju, kao zadnji dan festivala organizatori su, pametno procjenivši splitsku publiku, složili nešto "mirniji" dan. Program je zadnjeg dana počeo radionicom scenske akrobatike koju su polaznici željni edukacije ovakvog tipa napunili do zadnjeg mjesta. U predvečerje je na platou Doma mladih održan Impro jam kao prostor za igru, istraživanje i eksperimentiranje na kojem su uz glazbenu pratnju benda RØLØ plesači i zaljubljenici u pokret improvizirali pokretom prativši improvizacije benda. Festival je završen cirkuskom predstavom Violin hoop - Dialogues te razgovorom s poljskim umjetnicama, cirkuskom umjetnicom Matyldom i violinisticom Kasiom, koje su prezentirale svoj rad u nastajanju kao dijalog između glazbe i cirkuske discipline hula hoop.

Tijekom sva tri dana festivala polaznici radionice analogne fotografije po svom su nahođenju bilježili događanja u i oko Doma mladih te su posljednjeg dana i izložili fotografije nastale za vrijeme radionice.

Nakon ovakvog devetog izdanja s nestrpljenjem će se čekati okruglo deseto izdanje PLATFORMATA.

Fotografije: Damira Kalajžić i Platforma Doma mladih