8. Splitska biciklijada održava se 6. listopada u 16.30 sati

U nedjelju, 6. listopada 2019. u organizaciji Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce bit će održana osma Splitska biciklijada. Start je u 16.30 sati ispred zgrade Banovine, a cilj kraj Grgura Ninskog. Prigodni program bit će upriličen u Strossmayerovu parku (Park Đardin) s početkom u 17.00 sati.

Problemi zbog velikog broja automobila na ulicama gradova, kao što su onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost, potaknuli su organizaciju Europskog tjedna mobilnosti koji se obilježava krajem rujna, a postao je najmasovnija inicijativa posvećena održivoj mobilnosti. Namjera te manifestacije je potaknuti građane da iskoriste svoj utjecaj na korištenje javnih prostora, kako bi ih se učinilo ugodnijima za život.

Svjetski dan bez automobila svojevrsna je završnica te inicijative, posvećene promicanju održivog kretanja i povećanja kvalitete života u urbanim sredinama.

Posjetitelje osme Splitske biciklijade u Parku Đardin očekuje bogat sadržaj: uz zabavno-glazbeni program, bit će organizirana tradicionalna biciklistička alka, kao i tombola s nizom nagrada, a na informativnim štandovima moći će saznati sve o odvajanju otpada, ponovnoj upotrebi predmeta te kompostiranju. Budući da je Splitska biciklijada organizirana kao green event, na kojem nema mjesta plastici za jednokratnu upotrebu, posjetitelji će se moći osvježiti voćem i prirodnim sokovima, posluženim u čašama višekratne namjene.   

Najmlađi će se moći okušati u igri odvajanja otpada, također s prigodnim nagradama, a bit će postavljena i izložba o morskom otpadu pod nazivom Plasticamente.

Sudionici osme Splitske biciklijade okupljaju se u 16.00 sati ispred zgrade Banovine, a u vožnju gradskim ulicama kreće se u 16.30 sati.