9. Splitska biciklijada održat će se 27. rujna

Ovogodišnja, 9. Splitska biciklijada u organizaciji Udruge Sunce Split kreće u nedjelju, 27. rujna 2020. u 16.00 sati, vozi se od Spinutskih vrata preko Marjana, a cilj je na Zvončacu.

Kao i svake godine, Udruga Sunce pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana bez automobila, koji predstavlja završnicu inicijative Europskog tjedna mobilnosti, a obilježava se od 16. do 22. rujna. Ove godine, zbog objektivnih vanjskih okolnosti, Splitska biciklijada organizira se i provodi kao zagovaračka aktivnost, čiji je cilj rješavanje biciklističke infrastrukture u gradu, kao i uvođenje povoljnije cijene prijevoza bicikla Jadrolinijinim trajektima.

Za razliku od prethodnih godina kada je nakon vožnje bilo organizirano javno događanje s bogatim edukativno-zabavnim programom, 9. Splitska biciklijada sastoji se od simbolične vožnje Marjanom, a sudionici će na cilju imati priliku zaigrati nagradni kviz.

Zagovaračka kampanja provodi se i putem društvenih mreža Udruge Sunce Split, pa ćemo tako nakon Splitske biciklijade odgovornima poslati i vaše prijedloge za poboljšanje sigurnosti biciklista i pješaka na splitskim prometnicama.

Problemi zbog korištenja velikog broja automobila u gradovima, kao što su onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost, potaknuli su organizaciju Europskog tjedna mobilnosti, koji je postao najmasovnija inicijativa posvećena održivoj mobilnosti. Namjera je potaknuti građane da iskoriste svoj utjecaj na korištenje javnih prostora, kako bi ih se učinilo ugodnijima za život.