Ana Zaninović srebrna na Europskim igrama

Nakon bronce Lucije Zaninović u kategoriji do 49 kilograma do srebra je na Europskim igrama u  kategoriji do 57 kilograma stigla starija blizanka Ana Zaninović odradivši odličan turnir te što je još važnije za nastavak sezone pobijedila najbolju taekwondo sportašicu u olimpijskoj kategoriji do 57 kilograma.

Ana Zaninović je u prvom kolu pobijedila aktualnu europsku viceprvakinju iz kategorije do 53 kilograma Ruskinju Ekaterinu Kim rezultatom 9:3, potom je deklasirala Srpkinju Draganu Gladović prekidom zbog bodovne nadmoći  14:1 da bi u polufinalu upisala jednu od najvećih pobjeda u karijeri protiv Španjolke Eve Calvo Gomez, vodeće taekwondoistice svijeta u kategoriji do 57 kilograma, aktualne europske prvakinje i svjetske viceprvakinje.

Ana Zaninović je slavila rezultatom 7:5 te ušla u finale i borbu protiv Jade Jones, drugoplasirane cure svijeta u kategoriji do 57 kilograma, aktualne olimpijske pobjednice iz Londona i vlasnice pet svjetskih i europskih odličja u posljednjih pet godina . Britanka je u izvrsnoj borbi ipak stigla do zlata rezultatom 12:9, ali i ovog puta veseli Anin nastup protiv još jedne natjecateljice koja dolazi iz više kategorije od Anine prirodne do 53 kilograma.

S nova 24 boda Ana je napravila i važan korak prema olimpijskim igrama u Riju 2016. jer je situacija u njenoj olimpijskoj kategoriji do 57 kilograma gdje se spajaju kategorije 53 i 57 jako komplicirana i važan je doslovno svaki bod…. Eva Calvo Gomez, Jade Jones i Mayu Hamada imaju veliku bodovnu zalihu na prve tri pozicije, a borba za prvih šest mjesta koje vode u Brazil je žestoka… Ana je ovom medaljom preskočila svjetsku prvakinju Yun Wen Huang i Nikitu Glasnović te napredovala do četvrtog mjesta s nekih 30-ak bodova prednosti u odnosu na Francuskinju Floriane Liborio koja je trenutno na sedmom mjestu koje ne vodi prema Riju.

Ujedno je ovo i Anina osma velika medalja nakon četiri svjetska i dva europska odličja. Nakon europskih igara za sestre Zaninović nema odmora i svoju turneju nastavljaju u Australiji te potom u Koreji, a u Hrvatskoj ih neće biti punih 40 dana…..