Bambi srebrni na SP

Dva srebra, tri finala i četiri olimpijske norme! To je učinak hrvatske olimpijske jedriličarske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Santanderu, na kojem je nastupilo više od 1100 jedriličara iz 80ak zemalja svijeta. Zadnjeg dana prvenstva srebrom se u teškom samcu Finnu okitio Ivan Kljaković Gašpić.

Ivan Kljaković Gašpić ušao je fokusiran i odlučan, s dobrom bodovnom prednošću, ali ne i s nedostižnom. Taktički je odjedrio prvi dio finala, Francuz Jonatan Lobert i Britanac Edward Wright koji su bili na 13 i 14 bodova iza njega na trećem i četvrtom mjestu bili su na prve dvije oznake iza hrvatskog kormilara, sve je bilo pod kontrolom. U tom trenutku pala je odluka o promjeni taktike, ukazala se prilika, Kljaković Gašpić odlučio je uzeti je i na drugom okretu zavjetrinske oznake preuzeo je vodstvo! Prvo mjesto zadržao je do cilja i pobijedio u plovu za odličja. Nije mogao uzeti zlato, ali srebro i pobjeda u plovu za odličja više su nego savršen kraj prvenstva.

- Dosta je bilo uspona i padova zadnjih nekoliko godina, sa prošlogodišnjem možda malo teškim stanjem i eto zaista su se kockice posložile. Nakon duge godine treninga i odricanja od svojih nekih zadovoljstava, užitaka, obiteljskog života i svega ovo je prava nagrada. Stvarno sam sretan i ponosan na sebe što sam uspio ovako ovaj tjedan odraditi. Najlošiji plasman mi je bilo šesto mjesto što zaista govori koliko sam bio koncentriran. Eto, moram priznati da sam se danas na kraju svega i rasplakao – kazao je presretni Ivan.

Naslov svjetskog prvaka osvojio je Britanac Giles Scott, bročani je Francuz Lobert. Osvajači medalja počastili su publiku skokom u more, a Ivan Kljaković Gašpić zavijorio je zastavu koja je proslavila 27 hrvatskih medalja. Njemu osobno ovo je drugo svjetsko odličje. 2009. osvojio je svjetsku broncu. Pet dugih i zahtijevnih godina trebalo je da ponovno stane na postolje svjetskog prvenstva. Kapa dolje za sve što je ovoga tjedna prikazao na regatnim poljima Santandera.

Napomenimo da su dan prije Šime Fantela i Igor Marenić osvojili svjetsko srebro u dvojcu 470.