Bambi zauzeo drugo mjesto u Finnu na regati Europskog kupa u Palma de Mallorci

Proljeće u Europi je krenulo. Iako Trofej princeze Sofije ove godine nije dio Svjetskog kupa svi najbolji su opet tu, zimska stanka je bila duga, Palma de Mallorca omiljeno je odredište jedriličara za pripreme koje kulminaciju imaju na regati na kojoj svi testiraju opremu i formu nakon zimske stanke. Dolazak velike flote od oko 1200 jedriličara iz 60ak zemalja svijeta dodatno je motivirao novi format Svjetskog kupa s kvotom od samo 40 natjecatelja po klasi. Palma je bila izlučna regata za zadnjih deset mjesta u svakoj disciplini za regatu SK-a u Hyeresu krajem mjeseca. Ako još istaknemo činjenicu da je 2015., naravno, predolimpijska godina jasno je da je bilo puno razloga za dolazak u Palmu ove godine.

Trofej princeze Sofije počeo je 30. ožujka. Ivan Kljaković Gašpić cijelog je tjedna bio u vrhu flote od 70ak kormilara i priču je očekivano smireno priveo kraju. U finalnom plovu za odličja bio je osmi od deset finalista, međutim podatak koji mu je bio najvažniji je da je Finac Tapio Nirkko, koji je uoči plova za odličja bio treći s istim bodovima, iza njega i da je srebro time u džepu. Britanac Giles Scott, koji dominira klasom već duže vrijeme, bio je ipak nedohvatljiv, pobjeda u plovu za odličja i ukupna pobjeda.

- Koncentrirao sam se na Finca, jer nas četvrti nije mogao ugroziti, a za prvo mjesto je danas bilo preteško išta kalkulirati, Giles je opet odjedrio fenomenalno. Imao sam šansu doći do drugog ili trećeg mjesta u medal raceu, ali to mi ne bi bilo dovoljno za pobjedu, tako da sam se posvetio izravnom konkurentu za srebro. Sve u svemu, zadovoljan sam, odličan rezultat. Nastupio sam ovdje prvi put s novim brodom, koji se dosta drugačije „ponaša“ od mog starog, i ima sigurno još puno prostora za napredak. Dva glavna cilja imam ove sezone, Europsko prvenstvu u Splitu u svibnju i Svjetsko prvenstvo u studenom u Novom Zelandu. – kazao nam je Ivan. S obzirom da je bio drugi, a kaže da prostora za napredak ima, vrlo je jednostavno izračunati na koje mjesto cilja naš kormilar!

Milan Vujasinović je imao značajno teži put do finala. Nije bio blizu vrha i tek je zadnji dan uoči finala uspio ući u sami vrh s dva pametno odrađena plova u kojima su mnogi griješili. U plovu za odličja bio je treći, ukupno je šesti. Imati dva kormilara tako visoko plasirana strašan je uspjeh.