Čak 270 jedriličara na Mornar Grand Prixu

Gužva u lučicama splitskih jedriličarskih klubova. Ona pozitivna, koju volimo, atmosfera dolaska velike regate. Nema ništa boljeg. Hrvatski klubovi u prošlih su se 15ak godina dokazali kao vrsni domaćini i organizatori najvećih svjetskih natjecanja, Split i Zadar poznate su destinacije u svijetu olimpijskog jedrenja. Od 7. do 14. lipnja JK Split ugostit će Europsko prvenstvo za Laser i Laser Radial, muški i ženski olimpijski samac.

Oko 270 jedriličara i jedriličarki je na startnim listama, među njima i 30 CRO jedara. Veliko natjecanje u domaćim vodama prigoda je da se sa svjetskom elitom, osvajačima olimpijskih, svjetskih i europskih odličja, ogledaju i naše mlade nade. No, naravno, dok krajičkom oka budemo pratili nova imena, puna pozornost bit će na onima od kojih se očekuju medalje. S jedne strane velika je slast osvojiti odličje kod kuće, no ujedno i solidan pritisak.

Tonči Stipanović u prošle je četiri godine tri puta osvojio europsko zlato.
- Prošlih mjesec dana smo kući na treningu. Nakon regate Svjetskog kupa u Hyeresu nismo nigdje putovali, koncentrirali smo se samo na Europsko. A nije ni trebalo ići nigdje kad su svi ionako došli kod nas. Prije tjedan dana su stigli Australci, svaki dan sve je više kormilara tu, jedrimo trening regate. Dobro se osjećam, zdrav sam što je najvažnije, i jedva čekam start Europskog prvenstva. – kazao je Tonči.

Laseraši će za zagrijavanje od 30. svibnja do 3. lipnja odjedriti Mornar Grand Prix, u matičnom klubu Tončija Stipanovića. Mornar Grand Prix održava se treći put. Prijave su još uvijek u tijeku, no sigurno je da će nastupiti oko 50 natjecatelja. Među njima osvajači olimpijskih i svjetskih odličja: Cipranin Pavlos Kontides, Njemac Phillip Buhl, Australac Tom Burton, Novozelanđani Andy Malony i Sam Meech, itd. Predviđeno je deset jedrenja, te veliko finale, koje je posebnost Mornar Grand Prixa. U utorak 3. lipnja navečer u lučici Mornara devet najboljih nakon flotnih jedrenja jedrit će finale pod reflektorima, uz glazbu i bučne navijače. Spektakl zajamčen!

Radialki je također sve više u akvatoriju Splita. Svjetska prvakinja 2013. i europska prvakinja 2009. i 2010. Tina Mihelić također je odlučila pripreme obaviti kući. I njen zdravstveni karton je čist, što su u ovom trenutku najvažnije vijesti, u motivaciju i znanje ne treba sumnjati.