Dina Levačić i prijatelji uspješno plivali putevima sredozemne medvjedice

Sredinom tjedna naša daljinska plivačica Dina Levačić zajedno s profesorom Darkom Hrenom upustila se u preplivavanje Biševskog kanala od Komiže do Medvidine špilje, jednog od najpogodnijih staništa za sredozemnu medvjedicu u Jadranskom moru. Ta špilja, kao i ostatak obale, pod prijetnjom je prekomjerne turističke eksploatacije i uništenja njene jedinstvene prirode.

Svoje preplivavanje započeli su od rta Stupišće gdje su se uputili na sedam kilometara dalek put preko otvorenog mora do Biševa. Izbjegli su nadolazeću neveru, vjetar, morske struje i meduze te nakon nešto više od dva i pol sata došli do svog cilja. Plivalo se kako bi se promoviralo bavljenje fizičkom aktivnošću i njene dobrobiti za mentalno zdravlje te kako bi se usmjerila pažnja na važnost očuvanja staništa sredozemne medvjedice.

"Uvijek kada smo u moru važno je da smo svjesni da je ovo dom i sredozemne medvjedice i da je potrebno da zaštitimo prirodu", rekao je profesor Darko Hren koji se plivanjem bavi amaterski, a kojemu je ovo bilo najduže preplivavanje do sad.

"Iako sredozemnu medvjedicu ne vidimo ne znači da nije tu s nama u moru i zato moramo paziti na plaže i špilje u kojima ona inače boravi i učiniti sve da joj omogućimo što ugodniji boravak tu u Jadranu", dodala je Dina.

U suradnji s Udrugom BIOM u Komiži je oslikan mural sa sredozemnom medvjedicom, a u Visu i Komiži održana su zanimljiva predavanja za sve zainteresirane.

Kako je izgledao njihov put pogledajte u galeriji agencije None Of The Above.