Dino Marković: Nama je Hajduk familija, religija, i nema te cijene za koju bismo ga prodali i prepustili strvinarima da ga čerupaju

Odbrojavanje do početka nove Hajdukove sezone u HNL-u bilo je najljepše moguće za 164 navijača koji su osigurali svoje ime u vječnosti s Hajdukom. Podno zapadne tribine Poljuda održana je ceremonija kojom su dominirali sreća, veselje, radost, a sve skupa svedeno pod zajednički nazivnik – Hajduk neraskidivo povezan sa zajednicom iz koje potječe.

Nova skupina navijača koji su dali ozbiljan doprinos u otkupu dionica s ciljem formaliziranja te povezanosti, dočekala je repliku pločice, iste one na kakvu su izrazito ponosni i koja od ove nedjelje stoji u Parku.

Okupljene navijače i drage im ljude iz pratnje pozdravio je Dino Marković, predsjednik Našeg Hajduka i podsjetio na vrijednosti duboko utkane prilikom osnivanja Kluba:

– Danas sve ima svoju cijenu i sve je na prodaju. Nogomet je postao biznis. Klubovi su postali igračke okupatora, gube identitet i poveznicu s lokalnom zajednicom i navijačima. Međutim, mi smo se ovdje okupili kako bismo dokazali da nije svugdje tako. Nama je Hajduk familija, religija, i nema te cijene za koju bismo ga prodali i prepustili strvinarima da ga čerupaju.

Kao što svi znamo, Hajduk je kroz povijest više puta rekao „NE“ i odabrao teži, ali ispravni put. Hajduk se mogao osnovati prije 1911., ali nije jer se ustrajalo da se osnuje kao hrvatski, a ne jugoslavenski klub. Došao je poziv Mussolinija da igra u Italiji, ali Hajduk nije ustuknuo, nije se prodao, nego se radije raspustio. Došao je i poziv Tita da bude vojni klub sa svim privilegijama koje to nosi, ali i to je Hajduk odbio, zbog čega je kasnije doživljavao povijesne nepravde i krađe. Došla su i ova nova vremena, u kojima se utjecaj i titule dogovaraju, kupuju, ali to nije Hajduk.

To Hajduka čini velikim – najvećim, i zato su njegovi uspjesi još značajniji i slađi.

Danas svojim nesebičnim donacijama tisuće navijača drži Hajduka na ispravnom putu, dalje od gramzivih ruku političara i interesnih skupina kojima Hajduk nije ispred svega, nego je poligon za skupljanje političkih poena i zadovoljavanje njihovih sitnih interesa.

Sa svakim doniranim eurom – a dosad je donirano preko 4 milijuna eura – Hajduku omogućujemo da i dalje ponosno korača i pošteno napada najviše sportske dosege.

Zato nam je iznimna čast i privilegija danas uručiti ove simbolične pločice navijačima koji baštine Hajdukovu tradiciju i žive Hajduk – rekao je Marković.

Vidjeli smo 164 različite hajdučke priče, nekoliko priređenih iznenađenja, posvete dragim prijateljima koji su nas prerano napustili… Pojedinci su teško skrivali emocije, drugi se to nisu niti trudili. 

Iduća svečana dodjela održat će se u proljetnom dijelu sezone. Na njoj će priliku da predstave svoju hajdučku priču dobiti svi koji u međuvremenu dođu do iznosa od 1000 eura, doniranih s ciljem da Hajduk zauvijek ostane klub svojih navijača.