Dvije prvakinje Europe istog dana za splitski Marjan

 

Nevjerojatna godina za splitski taekwondo Marjan nastavila se i na europskom juniorskom prvenstvu na kojem su danas prvakinje Europe postale Nika Karabatić i Bruna Duvančić. Time su nastavile fascinantan niz, ali i još jednom potvrdile zbog čega splitski klub nosi naziv „klub šampiona“.

Povijest su danas ispisale na nekoliko načina. Obje su kadetskom naslovu prvakinja Europe dodale i juniorski naslov što je u klubu dosad pošlo za rukom samo Bruni Vuletić. S njihove dvije medalje i broncom Ivane Duvančić prvog dana europske smotre Marjan je u ovoj godini stigao na rekordnih i nevjerojatnih 14 odličja, a blizanke Duvančić su postale treće blizanke u klubu koje su velike medalje osvojile na istom natjecanju.

No, krenimo redom, Bruna Duvančić je kao izlazna juniorka pokazala zbog čega se od nje velike stvari očekuju i u seniorskom uzrastu. Na putu do najviše stepenice pobjedničkog postolja nanizala je 1., 2. i 4. nositeljicu. U prvom kolu kategorije do 49 kilograma je pobijedila neugodnu Ruskinju Violet Kolesnikovu 8:5, u drugom je slavila protiv Šveđanke Indre Boden 24:15 da bi u polufinalu deklasirala Francuskinju  Mays Kamkasoumpho prekidom 37:3. Finalni dvoboj protiv Turkinje nije bio za one slabih živaca, ali Bruna je i iz te borbe izvukla najbolje i slavila s 8:5.

Nika Karabatić je napravila pravi mali podvig iz dva razloga, tek je ulazno godište u juniorskoj konkurenciji i mlađa je tri godine od nekih protivnica, a posljednja dva tjedna je trenirala slomljenog prsta na ruci s bandažom i takva otputovala na europsko prvenstvo. Njena prva borba protiv fenomenalne Španjolke o kojoj će se još dosta pisati u godinama koje dolaze bila je finale prije finala, ljepotica turnira. Elsa Hernandez vodila je većim dijelom borbe, Nika se vraćala i na koncu je u trećoj rundi pokazala zbog čega u Marjanu kažu „treća je šampionska“. Nika je na koncu slavila 44:34 i otišla u borbi za medalju u kojoj je nadvisila Šveđanku Annu Holmstrom 19:10. Polufinale i finale su izgledali kao da se Nika Karabatić tek zagrijala i s ukupnih 49:6 je pregazila Bjeloruskinju Velryu Smyckhovu (18:1) i Francuskinju Iris Ducos (31:5) te odnijela naslov prvakinje Europe u kategoriji do 52 kilograma.

Godina iz snova splitskog taekwondo kluba Marjan i dalje traje i čini se da je sustavni rad itekako počeo donosit rezultate. Sa pet velikih natjecanja u ovoj godini članovi kluba vratili su se s fascinantnih 14 odličja od čega je čak 7 zlata što dovoljno oslikava pobjednički mentalitet koji je usađen u svakog sportaša.

MATEA JELIĆ – ZLATO, OLIMPIJSKE IGRE, TOKYO

TONI KANAET – BRONCA, OLIMPIJSKE IGRE, TOKYO

BRUNA VULETIĆ – ZLATO, EUROPSKO SENIORSKO PRVENSTVO, SOFIJA

LENA STOJKOVIĆ – ZLATO, EUROPSKO SENIORSKO PRVENSTVO, SOFIJA

MATEA JELIĆ – ZLATO, EUROPSKO SENIORSKO PRVENSTVO, SOFIJA

IVAN ŠAPINA – BRONCA, EUROPSKO SENIORSKO PRVENSTVO, SOFIJA

PAŠKO BOŽIĆ – SREBRO, EUROPSKO MLAĐE SENIORSKO PRVENSTVO, TALLIN

JOSIP BILIĆ PAVLINOVIĆ – SREBRO, EUROPSKO MLAĐE SENIORSKO PRVENSTVO, TALLIN

BRUNA DUVANČIĆ – ZLATO, EUROPSKO JUNIORSKO PRVENSTVO, SARAJEVO

NIKA KARABATIĆ – ZLATO, EUROPSKO JUNIORSKO PRVENSTVO, SARAJEVO

IVANA DUVANČIĆ – BRONCA, EUROPSKO JUNIORSKO PRVENSTVO, SARAJEVO

MAGDALENA MATIĆ – ZLATO, EUROPSKO KADETSKO PRVENSTVO, TALLIN

PETRA MRŠIĆ – SREBRO, EUROPSKO KADETSKO PRVENSTVO, TALLIN

TEA BOŽIĆ – BRONCA, EUROPSKO KADETSKO PRVENSTVO, TALLIN