Hajduk u HNL-u: Ništa nova, ništa nova...

Nije dugo trebalo da se Hajduka ošteti u novoj sezoni domaćeg prvenstva. Točno 86 minuta. Na ubačenu loptu s lijeve strane u kazneni prostor Istre Maglica dolazi prvi, a Graf za milisekundu kasni te ga udarcem po gležnju ruši na tlo. Osječki arbitar Domagoj Ljubičić kao da se sekundu-dvije premišljao hoće li pokazati na bijelu točku. Na koncu je ipak procijenio kako penal nije postojao. I tako je utakmica prvog kola MAXtv Prve lige na Poljudu između Hajduka i Istre završena rezultatom 1:1.

Ništa nova, ništa nova, kako kaže ona pjesma. Hajduk je ponovno oštećen, a navijački puk Bilih kao da je "oguglao" na to. Kao da je to postalo nešto normalno, svakidašnje. A argument kako je Hajduk bio loš te da je trebao Istri utrpati pet komada pa se onda o sucima ne bi pričalo - ridikulozne su. Oni koji podržavaju tu tezu praktički opravdavaju loše sudačke odluke koje izravno utječu na ishod susreta. U prijevodu - ako ne igraš (dovoljno) dobro, onda i zaslužuješ da te sudac ošteti pa da ti ne dosudi penal ili da protiv tebe dosudi nepostojeći. Pošteno? I nije baš.

Što su onda zagovornici takve teze trebali reći poslije utakmice Brazil - Hrvatska? Jesu li prigovarali našima što nisu zabili Brazilu pet komada? Ili su se pak okomili na "japanskog zločinca" koji je Brazilcima poklonio nepostojeći penal? Dvostruki kriteriji? Procijenite sami.

Što se događanja na travnjaku tiče, Hajduk se očekivano mučio protiv momčadi koja "parkira" autobus, ali je ipak stvorio nekoliko izglednih prilika. Istra se držala prokušanog recepta. Branila se konstantno s gotovo svim igračima iza lopte, prepustila je posjed Hajduku i čekala kontranapade. Nerijetko su baš svi igrači na terenu osim vratara Stipice bili na polovici Istre. To je gostima otvaralo puno prostora za kontre te su u nekoliko navrata bili vrlo opasni.

Hajduk je poveo na jedini način na koji je objektivno i mogao - brzom akcijom u tri poteza. Caktaš i Maglica izbacili su kompletnu obranu Istre iz igre, a Gotal je u svom prvenstvenom debiju lakoćom matirao Brkića. Hajduk je bio blizu i drugog pogotka, no umjesto njega stiglo je izjednačenje. I tu je situacija bila sporna - je li Špehar faulirao Maloču prije nego što je asistirao strijelcu Ivančiću - no ipak će onaj trenutak iz 86. minute zauzeti sav negativni publicitet.

U drugom dijelu ista priča. Bunker Istre i povremeni opasni naleti Hajduka. Pokušavali su Vlašić, Maglica i Gotal, no najbliže golu bio je Caktaš, koji je u 82. minuti iz slobodnog udarca zatresao vratnicu. U jeku Hajdukove dominacije imala je i Istra čisti zicer, koji je promašio Špehar, tako da su u tom trenutku (56. minuta) Puljani mogli potpuno utišati Poljud. Na koncu je ostalo 1:1, no "repovi" će se i poslije ovog susreta nastaviti vući. A tek je prvo kolo.

Za kraj se osvrnimo i na još nekoliko stvari. Travnjak je poslije Ultre bio u boljem stanju nego lani, a na "pressici" poslije utakmice pomoćni trener Hajduka Hari Vukas (Igor Tudor odrađuje četvrtu od šest utakmica kazne) na njega se nije žalio. Tek je konstatirao kako je Istra, po njegovu poimanju nogometa, igrala antinogomet te kako je suđenje bilo - fantastično.

Debitirali su i brojači na ulazima u stadion. Službeni podaci kažu kako je na stadionu bilo 8306 gledatelja, no dojam je kako ih je bilo i više s obzirom na to da su djeca do deset godina mogla besplatno ući. Navodno je i sustav pao pa su se stvorile gužve, no sve u svemu brojači su nešto što je danas nezaobilazno na svakom iole modernom stadionu. Samo ćemo se morati strpjeti neko vrijeme dok se sustav ne uhoda, a i dok se domaći narod ne navikne, pogotovo na derbijima na kojima se očekuje još veći priljev navijača.

Pred Hajdukom je sada potvrda prolaska u treće pretkolo Europske lige te potom gostovanje na Kantridi protiv Rijeke. Iako je u pitanju tek drugo kolo domaćeg prvenstva, ta je utakmica od velikog značaja za Bile jer bi eventualni poraz značio da u treće kolo ulaze samo s jednim bodom iz prvih 180 minuta. Upravo o toj utakmici uvelike ovisi hoće li se tradicionalna ljetna euforija reaktivirati ili će pak splasnuti i započeti transformaciju u depresiju.