Ivan Kljaković Gašpić osvojio je naslov europskog prvaka klase Finn 2015.!

Ivan Kljaković Gašpić europski je prvak klase Finn 2015.! U uzbudljivom finalu nadigrao je Novozelanđanina Josha Juniora i uzeo svoje treće zlato u Finnu, šestu medalju s europskih prvenstava. Uz tri zlata ima jedno srebro i dvije bronce. Srebrni je dakle Josh Junior, brončani Slovenac Vasilij Žbogar. Nenad Bugarin osvojio je broncu u juniorskoj konkurenciji.

Maksimalno uzbudljivo finale Europskog prvenstva klase Finn! Prvi dio dana igra živaca – hoće li se jedriti ili neće. Vjetar je bio slab, popunjavao je i nestajao, i taman kad se činilo da se neće jedriti i da će suci oglasiti kraj regate pojavio se lagani zapadnjak. Regatni odbor je nešto prije 14 sati, doslovno u zadnji mogući trenutak, pozvao deset najboljih da isplove na regatno polje.

Finale je apsolutno bilo kulminacija cijelog ovog tjedna. Startalo se nekoliko minuta prije 15 sati, po laganom zapadnjaku. Ivan Kljaković Gašpić i Josh Junior su u predstartnoj proceduri jedrili jedan na drugog, vodili veliku bitku za desnu stranu starta, uz budno oko sudaca. Obojica jedriličara su pokušala protivnika natjerati na pogrešku i iznuditi penal, međutim suci su dizali jedino zelenu zastavicu koja znači da pravila nisu prekršena. U prvoj stranici kursa Novozelanđanin je u jednom trenutku bio daleko ispred hrvatskog kormilara, činilo se da je zlato izgubljeno, međutim Kljaković Gašpić je ipak izvrsnim jedrenjem uspio na prvu oznaku doći ispred Juniora i tu poziciju u naredne tri stranice kursa zadržati. Na trenutke je Novozelanđanin dolazio vrlo blizu, ali nije uspio sustići Ivana.

U trenutku kad je hrvatski kormilar prošao ciljnu liniju na mnoštvu brodova koji su pratili finale upalile su se baklje, fešta je mogla početi! Ivan je naravno u uobičajenoj jedriličarkoj maniri završio u moru.

  • Kulminacija mogu reći jedno zahtijevnog tjedna. Znao sam da se će dananas biti jako teški uvjeti i to je tako i bilo. Drago mi je da se nastavlja niz, moje četvrto zlato u Splitu, pred prijateljima, obitelji...Fešta naravno slijedi, to nikad ne planiramo, ali ne brinem se previše o tome, to drugi radi, ja ću samo doći – kazao sa širokim smiješkom Ivan.

Ivanu Kljakoviću Gašpiću u njegovoj prepunoj riznici trofeja ovo je četvrto zlato osvojeno u Splitu, bio je europski prvak u kadetskom Optimistu, u juniorskom Laseru i dva puta u seniorskom Finnu. Ukupno šest seniorskih medalja s europskih prvenstava teškog samca Finna ima Kljaković Gašpić, tri zlata, jedno srebro, dvije bronce, te naravno dvije svjestke medalje, broncu i srebro. Malo je reći impresivan niz.

Slavlju je pridonio i Nenad Bugarin koji je uzeo broncu u juniorskoj konkurenciji. Europski juniorski prvak je Rus Arkadiy Kistanov.