Lucija Zaninović osvojila grand prix turnir u Kazahstanu

Hrvatska taekwondo reprezentativka Lucija Zaninović, članica  splitskog Marjana stigla je do novog fenomenalnog ostvarenja. Osvojila je zlatno odličje na grand prix turniru u Astani u Kazahstanu i velikih 40 bodova u borbi za olimpijske igre u Rio de janeiru 2016. kao i novčanu nagradu od 5000 dolara.

Prva je to medalja u povijesti za hrvatski taekwondo na jednom od grand prix turnira u novom formatu koje je ove godine pokrenula svjetska taekwondo federacija. Naime, 30 najboljih svjetskih sportaša i sportašica u osam olimpijskih kategorija (četiri muške i 4 ženske)  godišnje imaju tri grand prix turnira G4 kategorije koji nose isto bodova koliko i naslov kontinentalnog prvaka, a na koncu godine je i finalni frand prix turnir gdje će pozivnicu dobiti samo osam najboljih u svakoj olimpijskoj kategoriji i koji nosi ogromnih 80 bodova.

Uvedene su i novčane nagrade pa tako prvo mjesto nosi 5000 dolara, drugo 3000 dolara, a treće 1000 dolara. Konkurencija je strahovito jaka jer se u jednoj olimpijskoj kategoriji spajaju dvije susjedne kategorije tako da na putu do odličja gotovo u svakom kolu treba pobjediti nekoga od osvajača odličja na svjetskim i eruopskim prvenstvima. Na putu do zlata i naslova pobjednice u kategoriji do 49 kilograma Lucija je upisala četiri pobjede od čega dvije na zlatni bod i finalnu sa samo jednim bodom razlike. Dovoljan podatak koliko je konkurencija izjednačena i kako nijanse odlučuju o pobjednicima. U prvom kolu je slavila protiv Mađarice Ivett Gonde, u drugom protiv domaće predstavnice Aldangorove, u polufinalu protiv Wan Ting Lin iz Tajvana da bi u finalu s tijesnih 1:0 porazila Korejku Kim.