Maestralni Vuković odveo Split dalje

RNK Split ponovno slavi Andriju Vukovića! Vratar "crvenih" sačuvao je pobjedu svoje momčadi u Zadru u ponedjeljak obranivši penal u završnici susreta, a danas je na Cipru herojskom izvedbom pogurao Split u treće pretkolo Europske lige. Protiv izraelskog Hapoela Be'er Sheve Split je iz Parka mladeži imao prednost od 2:1, a uzvrat u Larnaci završio je bez golova (0:0), što znači da Splitovci prolaze dalje. Po prvi put su igrači Splita prošli dva europska suparnika, a u trećem će pretkolu igrati protiv ukrajinskog Černomoreca iz Odese. Prva je utakmica na rasporedu 31. srpnja u Odesi, a uzvrat je 7. kolovoza. Gdje točno - još se ne zna. Vjerojatno na Poljudu jer stadion u Parku mladeži nema licencu za odigravanje utakmica od trećeg pretkola nadalje.

Puni vjere i optimizma otputovali su nogometaši i stručni stožer Splita u ciparsku Larnacu s obzirom na to da je UEFA zabranila odigravanje utakmica u Izraelu zbog tamošnje nesigurne političke situacije. Po velikoj vrućini i s početkom u 16.30 po lokalnom vremenu Split je tijekom gotovo cijelog susreta igrao podređenu ulogu. Iako je trener Ivan Matić prije polaska najavio kako se njegova momčad neće samo braniti, na kraju se dogodilo upravo to. No, zahvaljujući maestralnom Vukoviću, koji je nominalno drugi vratar (iza Danijela Zagorca), Split je sačuvao praznu mrežu i ostvario znameniti uspjeh.

Već u petoj minuti Gordana je pogodio gredu. U 12. je Buzaglo uzdrmao stativu, a na odbijenu loptu loše je reagirao Barda. U jeku Hapoelovih napada imao je i Split jednu šansu. Erceg je ubacio iz kornera, a Roce na drugoj vratnici s pet metara bio neprecizan glavom. U 28. minuti Barda je izašao sam na Vukovića, no Splitov vratar obranio mu je udarac. Brat rukometaša Drage Vukovića istaknuo se i u 35. kada je obranio slobodni udarac Buzagla, čovjeka koji je u Parku mladeži zabio eurogol s gotovo 30 metara.

Drugo poluvrijeme otvoreno je promašajem Davidzade, nakon čega je Split uspio malo neutralizirati nalete Izraelaca. Zatišje je trajalo do 71. minute, kada Vuković ponovno "skida" Buzaglov slobodnjak. Nedugo zatim neprecizni su bili i Arbeitman i Melikson, a u 81. minuti Split je mogao riješiti susret. Belle je povukao kontru i odigrao za Kvesića, koji s ruba kaznenog prostora pogađa vanjski dio mreže. U samom finišu Vuković je ponovno na sceni obranom Bardina udarca, a u posljednjim sekundama Bilić je promašio izvrsnu šansu za pobjedu Splita.

 

Matićevi igrači sada se okreću 2. kolu MAXtv Prve lige u kojemu u ponedjeljak 28. srpnja u Parku mladeži dočekuju Istru 1961. Nakon toga, sljedećeg četvrtka, čeka ih novi europski izazov. Ako Hajduk kasnije tijekom večeri ne dozvoli iznenađenje, grad pod Marjanom imat će dva predstavnika u trećem pretkolu Europske lige!

Hapoel Be'er Sheva - Split 0:0 (0:0)

Uzvratna utakmica drugog pretkola Europske lige, s ukupnih 2:1 Split prolazi dalje

Larnaca (Cipar), stadion GSZ

Sudac: Joao Capela (Portugal)

Žuti kartoni: Barda, Melikson, Buzaglo; Ibriks, Glumac, Vuković

Hapoel Be'er Sheva: Ejide - Bitton (od 86. Malul), Pajović, William Soares, Davidzada - Arael (od 67. Gabbay), Gordana - Buzaglo (od 83. Nasser), Melikson, Barda - Arbeitman

Split: Vuković - Ibriks, Galović, Glumac, Glavina - Vojnović (od 50. Kvesić), Vidović - Bagarić (od 62. Belle), Erceg, Roce (od 79. Rog) - Bilić.