Maretiću dvostruka kruna na Prvenstvu Hrvatske u tenisu u kolicima

Na terenima TK Purger u Zagrebu održano je Prvenstvo Hrvatske u tenisu u kolicima koje je obilježio Splićanin Sven Maretić osvojivši dvostruku krunu.

Član teniskog kluba osoba s invaliditetom Split 2020 je osvojio naslov u pojedinačnoj i konkurenciji parova.

Nakon što je dva puta bio drugi, Maretić je po prvi puta postao prvak Hrvatske u pojedinačnoj konkurenciji pobijedivši u finalu sa 6-4, 5-7, 6-2 Antu Joskića (TKOI Tigar) koji je osam puta bio prvak Hrvatske pri čemu posljednjih šest godina.

U susretu za 3. mjesto Dražen Mikšić (TKOI Sirius) je sa 6-1, 6-3 slavio nad Antonijem Arambašićem (TKOI Tigar).

"Osjećaj je vrhunski, iza ovog uspjeha je puno rada i odricanja. Posljednje dvije i pol godine, moj cilj je bio postati državni prvak. Tempirali smo formu za Split Open i državno prvenstvo i uspjeli smo. Prezadovoljan sam,," kazao je Maretić koji je slavio i u konkurenciji parova zajedno s Draženom Mikšićem (TKOI Sirius).

U finalu su bili bolji od para Anto Joskić - Antonijo Arambašić sa 4-6, 6-2, 10-6. Maretiću je ovo treći uzastopni naslov u paru, sa tri različita partnera.

"Od 1. lipnja se počinju skupljati bodovi za paraolimpijske igre u Parizu. O nastupu na paraolimpijskim igrama nisam niti sanjao, ali sada se misli okreću prema Parizu i planiranju turnira. San svakog sportaša je barem nastupiti," dodao je Maretić koji se nalazi na 98. mjestu ITF ljestvice.

Dodajmo kako je početkom listopada igrao u finalu 1. Međunarodnog turnira tenisača u kolicima - Split Open 2022., koji je održan na splitskim Firulama.

Maretić je u finalu izgubio od Austrijanca Josefa Reiglera sa 3-6, 1-6, dok je u konkurenciji parova s Reiglerom osvojioo prvo mjesto.

"Sretan sam što smo nastavili tradiciju jer se prvenstva Hrvatske organiziraju od 1994. godine. Bilo je to kvalitetno natjecanje. Nakon šest godina dobili smo novog prvaka, pojavilo se i nekoliko kvalitetnih mladih igrača," kazao je izvršni direktor Hrvatskog saveza tenisača u kolicima, Anto Joskić ujedno i najbolje rangirani hrvatski tenisač u kolicima koji se trenutačno nalazi na 67. mjestu ITF rang ljestvice.

Joskić je osam puta bio hrvatski prvak, pri čemu zadnjih šest godina.

"Drago mi je da sam dobio ozbiljnu konkurenciju u Hrvatskoj i da se možda možemo plasirati na Paraolimpijske igre u Pariz. Hrvatska do sada nije imala predstavnika na POI u tenisu u kolicima. Lista se zaključava 1. lipnja 2024. godine, a za plasman u Pariz treba biti među 48. Nije se lako plasirati na paraolimpijske igre, potrebno je puno nastupa na turnirima, puno putovanja. Bila bi to velika stvar za Hrvatsku, ali i za tenis u kolicima," dodao je Joskić.

Naglasio je kako je dobra je stvar da sada u Hrvatskoj ima dosta turnira, Zagreb Open i Sirisu Open u Zagrebu, zatim turnir u Umagu u sklopu ATP-a, te od ove godine i Split Open

"Cilj nam je privući što više mladih, preporučio bi tenis svima, posebno mladima jer je to dobro za fizičko zdravlje," poručio je Joskić.

FOTO: Hrvatski savez tenisača u kolicima