Matea Jelić brončana na Svjetskom prvenstvu u Bakuu

Članica splitskog Marjana Matea Jelić osvojila je broncu na svjetskom prvenstvu u kategoriji do 73 kilograma. Svoju prvu svjetsku medalju u karijeri osigurala je u Bakuu u Azerbajdžanu, a to je ujedno i prva Hrvatska medalja nakon dva dana natjecanja.  Olimpijskoj pobjednici i europskoj prvakinji bila je to četvrta sreća jer je dosad čak tri puta za dlaku ostala bez medalje na svjetskim prvenstvima u posljednjim trenucima četvrtfinalnih borbi u Muju-u 2017., Manchesteru 2019. i Guadalajari 2022. godine.

U svom prvom premijernom nastupu na velikim natjecanjima u novoj kategoriji do 73 kilograma Matea je u prvom kolu pobijedila neugodnu Turkinju Yaren Sude Uzuncavdar na dramatičan način, nakon 1:1 u rundama i neriješene treće runde suci su preglasali Mateu. Već u drugom kolu Jelić je išla na prvu nositeljicu i aktualnu svjetsku prvakinju, Srpkinju Nadicu Božanić. Matea je pokazala iznimnu snagu i slavila s 2:0 u rundama uz podatak da je prvu rundu pobijedila 11:0. Borba za medalju bila je teška i tvrda, ali je Matea bila koncentrirana i ovog puta nije dopustila trenutak nepažnje koji bi je odvojio od svjetskog odličja. Egipćanka Maisoun Farouk ostala je na 0:2 u rundama odnosno 4:0 i 7:3.

U polufinalnom srazu s Britankom Rebeccom Mcgowan Matea je ostala za mrvicu kratka i u Split se vraća s brončanom medaljom, ukupno 107-om medaljom za splitski Marjan.

Podsjetimo, Matea u dosadašnjoj karijeri ima naslov olimpijske pobjednice iz Tokija, naslov europske prvakinje iz Sofije te još tri europske medalje iz Montreuxa, Barija i Sarajeva.

FOTO: Maja Prgomet