Održano treće kolo ST penjačke lige

U dvorani splitskog sportsko - penjačkog kluba Marulianus, u subotu, je održano treće kolo ST penjačke lige. Radi se o boulder penjačkom natjecanju gdje penjači pokušavaju riješiti penjačke probleme na stijenama visine najčešće do 5 m. Natječe se u dvije kategorije "rekreacija" i "asevi" i to pojedinačno žene i muškarci. Na svakom od pet kola penje se 30 problema različitih težina. Cilj je u dva i pol sata uspješno popeti što više smjerova i to u što manje pokušaja. Rezultati svih kola se zbrajaju i četiri najbolja rezultata se uzimaju kod određivanja konačnog poretka lige. Natjecanje se održava već drugu godinu, a nastalo je po uzoru na nekada vrlo popularnu Županijsku boulder ligu - ŽBL. Rezultate pogledajte na www.marulianus.hr

Sportsko penjanje je relativno novi sport. Dijeli se na tri natjecateljske sportsko - penjačke discipline: bouldering (rješavanje penjačkih problema na stijenama do najčešće 5 m pri čemu se koriste strunjače kao osiguranje u slučaju pada), težinsko penjanje (penjanje po višoj stijeni uz korištenje užadi i ostale opreme koja služi samo kao osiguranje, u slučaju pada, a ne kao sredstvo penjanja) i brzinsko penjanje (penjanje kod kojeg je cilj u što kraćem vremenu popeti stijenu od 15 m).

Marulianus osnovan je 1992. godine kao prvi sportsko penjački klub u Hrvatskoj. Najtrofejniji je sportski penjački klub koji od osnutka niže same uspjehe. Naziv kluba, Marulianus,  potječe od prvog pisanog naziva za naš Marjan.  Prije dvije godine klub se konačno preselio u novu dvoranu ispod jugozapadne tribine splitskog Poljuda te se aktivno radi na njezinom opremanju i izradi novih umjetnih stijena. Ukoliko želite iskušati svoje sposobnosti u sportskom penjanju posjetite službenu stranicu kluba.