Premijera Velikog Gatsbyja večeras na Sustipanu u 21:30

Premijera baletne predstave Veliki Gatsby na 68. Splitskom ljetu započet će večeras u 21:30, a ne u 21h kao što je prethodno najavljeno. Naime, zbog kiše koja je sinoć na Sustipanu prekinula generalnu pprobu, prije večerašnje izvedbe potrebno je izvršiti određena nepredviđena tehnička podešavanja.

Baletni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split će, večeras 13. kolovoza s početkom u 21:30, premijerno izvesti baletnu priču temeljenu na istoimenom velikom američkom romanu Francisa Scotta Fitzgeralda u režiji i koreografiji Lea Mujića. Druga izvedba baleta predviđena je za 14. kolovoza na Sustipanu, s početkom u 21 sat. Nakon predstave svečano će biti zatvoreno 68. Splitsko ljeto. 

Protagonisti plesne inačice istoimenog velikog američkog romana Francisa Scotta Fitzgeralda su plesači splitskog Baleta: Aubin Le Marchand u naslovnoj ulozi tajanstvenog bogataša Jaya Gatsbyja, Aaaron Kok, Hazuki Tanase, Ivan Boiko, Eva Karpilovska, Irina Čaban Bilandžić te ostali solisti i članovi ansambla. Živa, dinamična i kozmopolitska glazbena slika koja prati ovu plesnu priču izbor je iz djela velikih američkih skladatelja kao što su: Philip Glass, Leonard Bernstein, George Gershwin, Louis Prima, Samuel Barber, Glenn Miller i George Whitefield Chadwick.

Međunarodno priznati koreograf Leo Mujić, koji je u posljednjih je nekoliko godina na kazališnu scenu s velikim uspjehom postavio baletne priče temeljene na velikim književnim djelima, posegnuo je ovoga puta za romanom F. S. Fitzgeralda Veliki Gatsby. Negativni aspekti američkog sna i rigidnost visokih društvenih krugova New Yorka između dva velika rata, koji nisu dopuštali prijelaz iz jedne društvene klase u drugu, pozadina su pred kojom se odvija priča o tajanstvenom bogatašu koji postaje žrtva vlastitih vjerovanja i ljubavi. Američke dvadesete godine prošlog stoljeća, Jazz Age (doba jazza) svijet je glamura, nezamislivog bogatstva, opijenosti i mračnih opsesija u kojem vlada zastrašujuća moralna praznina. Slika društvenih odnosa, pohlepa za novcem i bogatstvima te kriminal pozadina su na kojoj se odvija intimna drama Jaya Gatsbyja o kojoj pripovijeda njegov najbolji prijatelj Nick Carraway.

FOTO: Matko Biljak