Rakitić: Nisam razmišljao o novcu kada sam se odlučio na Barcelonu

Proslavljeni hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Rakitić ispunio je obećanje dano još u Brazilu za vrijeme Svjetskog prvenstva. Tada je, naime, bio najavio kako će po završetku Mundijala održati konferenciju za medije na kojoj će biti otvoren za sva pitanja. Obećanje je ispunio održavši polusatno druženje s novinarima u noćnom klubu Tropic na splitskoj plaži Bačvice vlasnika njegova vjenčanog kuma Marka Bralića Keta.

- Volio bih da ovakvo što napravimo i u budućnosti. Znate da sam uvijek dostupan vama za sva pitanja, ali ovako mi je lakše nego da se moram svaki dan nekome javljati - kazao je u uvodu Rakitić, a onda su krenula pitanja.

Novinare je zanimao Ivanov stav glede rezultata hrvatske reprezentacije na jučer završenoj svjetskoj smotri u Brazilu. Rakitić je odgovorio kazavši kako je i sam plasman bio uspjeh, ali je i dodao kako je moglo biti bolje. Ipak, i dalje ima punu vjeru u izbornika Niku Kovača.

- Imali smo talent i mogućnost biti još uspješniji. Naš je cilj bio proći skupinu, a u tome nismo uspjeli i to je bolno. U nogometu danas odlučuju detalji. Da su neki detalji u prvoj utakmici bili na našoj strani, možda bi sve završilo drugačije. Radili smo profesionalno, bilo je puno promjena i svi trebamo imati povjerenja u igrače, izbornika i stožer. Reprezentacija je jako mlada i uvjeren sam da ćemo u kvalifikacijama za Euro biti još bolji.

Nakon poraza od Meksika (3:1) kojim je Hrvatska ispala iz borbe za drugi krug, koplja su se lomila oko pozicije na kojoj je Rakitić igrao i na kojoj je možda trebao igrati. I dok ga je izbornik Kovač vidio na poziciji zadnjeg veznog, pretežno mišljenje javnosti bilo je da bi Rakitić puno više mogao dati na poziciju ofenzivnog veznog, dakle bliže suparničkom šesnaestercu. 26-godišnji veznjak cjelokupni je slučaj spustio na zemlju.

- U Sevilli sam prošle sezone krenuo kao zadnji vezni i onda sam se polako gurao prema gore. Igrao sam po potrebi. Trener Emery volio je da igram zadnjeg veznog, ali nije znao koga staviti na ofenzivnog veznog. Tako mu je bilo lakše da ja igram ofenzivnog veznog a da mi netko čuva leđa. U jednoj sam utakmici za Sevillu 20 minuta igrao i desnog beka jer je situacija tako zahtijevala. Momčad uvijek mora biti na prvome mjestu i ja ću na bilo kojoj poziciji dati sve od sebe. Što se reprezentacije tiče, dogovor je bio takav da moram čuvati leđa Modriću, Kovačiću ili Sammiru. Nije ispalo kako smo željeli i onda je lako tražiti neka pitanja. I u Schalkeu sam godinu dana kod Magatha igrao zadnjeg veznog. Ne bih volio pričati o tome što bi bilo da sam igrao gore. Imam maksimalno povjerenje u Kovača i njegov stožer.

Nakon briljantne sezone u kojoj je kao kapetan odveo Sevillu do naslova pobjednika Europske lige, Rakitić je ostvario transfer karijere. Za odštetu od 16 milijuna eura prešao je u Barcelonu. Potpisao je ugovor na pet godina, a svake će godine primati četiri milijuna eura. Rakitić je istaknuo kako je bio spreman napustiti Sevillu samo ako mu čelnici kluba daju zeleno svjetlo.

- Sevilla će mi uvijek biti dom, i nogometno i privatno gledano. Jednoga dana kada budem gotov s nogometom, ondje ću vjerojatno i živjeti tako da mi je bilo najvažnije da predsjednik i sportski direktor budu zadovoljni. S Barcelonom je sve išlo dosta brzo, to je bilo ono pravo za mene. Nikad nisam razmišljao o novcu, bilo mi je bitno napraviti iskorak.

Rakitićevi suigrači u Barceloni sada će biti najbolji igrač SP-a Lionel Messi, zatim Neymar, Andres Iniesta, Xavi i drugi velikani ovog sporta.

- I tu će se igrati isti nogomet kao u Sevilli i reprezentaciji. Emeryjeva ideja bila je slična onoj koju trener Barcelone Luis Enrique ima, a to su posjed lopte, pas-igra, igra s golmanom i siguran sam da ću se dobro prilagoditi. Ne želim biti ničija zamjena, već Ivan Rakitić. U ove tri i pol godine u Španjolskoj dobro su me upoznali, čak mogu reći da me cijene više nego hrvatski narod, a to me boli. Organizacija i prijem u Barceloni bili su fenomenalni. Jedva čekam prvi dan, upoznavanje s igračima i sa stilom igre o kojemu svi pričamo. Želim biti pravi, želim naučiti od njih, ali i da oni imaju nešto od mene. Radujem se daljnjem napretku. Kad si s pravim suigračima i tebi je lakše.

Jedan od suigrača bit će mu i Luis Suarez, koji je na ovome Mundijalu po treći put u svojoj karijeri ugrizao suparničkog igrača. Rakitić je stao u njegovu obranu kazavši:

- Njegova je kvaliteta fenomenalna i maksimalno ga respektiram. Stao je pred cijeli svijet i ispričao se, to puno govori o njegovu karakteru. Kazna je malo pretjerana jer će izgubiti devet utakmica u prvenstvu i tri u Ligi prvaka. Uzimaju mu dio života jer nama je nogomet sve. Naš život u nogometu traje 12-15 godina, ako imate sreće. Najvažnije je da on razumije gdje je pogriješio i da se to više ne ponovi.

Bivši igrač Basela i Schalkea osvrnuo se i na sinoćnje finale Svjetskog prvenstva između Njemačke i Argentine. Kaže kako je zbog svog bivšeg suigrača iz Schalkea, vratara Manuela Neuera, bio na strani Njemačke.

- Prije utakmice mislio sam da je Njemačka jasan favorit. U prvih 90 minuta Argentina je bila čak malo bolja, imala je konkretnije akcije. No detalji su odlučili. Götze je zabio, a Palacio nije. To nije slučajno. Kada se pogleda cijeli turnir, mislim da je Njemačka zasluženo osvojila. Bili su najbolji i navijao sam za svog prijatelja Neuera s kojim sam i danas često u kontaktu.

O odlascima Eduarda i Ognjena Vukojevića iz reprezentacije nije puno govorio. Samo je kazao kako je to njihova odluka i da ju se mora respektirati i prihvatiti. Rakitić je za kraj druženja sa "sedmom silom" rekao kako se pripremama svoje nove momčadi priključuje 24. ovog mjeseca te kako će ubuduće promijeniti broj telefona.

- Neću ga promijeniti radi vas, nego iz razloga što se broj proširio po Španjolskoj i to moram prekinuti. Bit ću u kontaktu s glasnogovornikom Tomislavom Pacakom, a on s vama. Uvijek ću biti dostupan i na novom broju - zaključio je Rakitić, koji je u dresu hrvatske reprezentacije odigrao 65 utakmica i zabio devet golova.