RRC: Nada dočekuje Čelik

Bogat ragbijaški započinje veteranskim susretom RK Ragbi '59 i Spartans RFC koji se igra u petak 11.5. 2018. s početkom u 18:00 sati na Starom placu.

Nakon trotjedne pauze zbog ciklusa utakmica reprezentacija u okviru Europskog prvenstva proljetna ragbijaška natjecanja nastavljaju se utakmicama regionalne RRC lige. Hrvatski prvak Ragbi klub Nada u nedjelju, 13.5.2018 u 16 h na Starom placu dočekuje prvaka susjedne Bosne i Hercegovine momčad Čelika iz Zenice. Obje momčadi u ovogodišnjem ciklusu natjecanja odigrale su po dvije utakmice. Nada je u Splitu pobijedila momčad Dalmacije a tijesno izgubila u Ljubljani, dok su gosti iz Zenice pobijedili tijesno momčad Zagrebačkog ragbi saveza kod kuće  te također izgubili na gostovanju u Ljubljani.  Susret starih rivala u Splitu zasigurno će nam donijeti pregršt  uzbuđenja  te ispisati nova poglavlja u susretima ovih dvaju klubova. Obje momčadi zbog nastupa velikog broja igrača za nacionalne selekcije posljednjih mjesec dana trenirale su u otežanim uvjetima. U svim dosadašnjim susretima Nade i Čelika  igrači obje momčadi bili su izuzetno motivirani pa tako i u nedjelju očekujemo zanimljivu i kvalitetnu ragbi predstavu.

Kao i uvijek ragbijaši su pokazivali empatiju prema problemima pojedinih članova našeg društva  s posebnim naglaskom na najmlađe pripadnike naše zajednice. Tako će i u nedjelju ragbijaši Nade i Čelika  dati javnu podršku  Udrugi Dravet sindrom Hrvatska. Naime u Splitu se ove godine u vremenu od 11-13.svibnja održava III edukacija za roditelje djece s Dravet sindromom.  Na edukaciji će sudjelovati  eminentni stručnjaci iz svih  KBC u RH. Dravet sindrom  je poznat kao teška mioklona epilepsija od djetinjstva (SMEI), rijetka je i iznimno teška epilepsija koja počinje u ranom djetinjstvu. Početni napadi u obliku generaliziranih toničko kloničkih napadaja javljaju se u prvoj godini najčešće vezani uz visoku temperaturu (složene febrilne konvulzije) a s razvojem bolesti napadi postaju učestaliji i ustrajniji te dolazi do psihomotorne retardacije i drugih neuroloških deficita. Zbog brojnih poremećaja  pacijentima s Dravet sindromom potrebna je konstantna njega i nadzor u svakom trenutku 24 sata dnevno, čitav život. Stalna njega i 24-satni nadzor emocionalno je i fizički iscrpljujuć kako za dijete tako i za sve članove njihovih obitelji.  Na ovaj skroman način sportaši ragbijaši koji su imali sreće da žive zdravo žele velikodušno pomoći upoznavanju šire javnosti s ovom rijetkom i teškom bolešću.

U subotu 12. svibnja na igralištu SC „ Andrija Alčić i Ivica Poljak Sokol“ momčad Dalmacije s početkom u 16:00 sati dočekuje momčad Ljubljane.

WRRS

U okviru regionalnog natjecanja R-7 za žene  ragbijašice Nade ovaj vikend gostuju u Derventi. RK Gladijatori iz Dervente domaćin je drugog regionalnog turnira za žene. Na turniru sudjeluju RK Nada Split, RK Olimpija Ljubljana, ŽARK Mladost i ŽRK Zagreb iz Zagreba te domaćin RK Gladijator.

Ostalo

Najmlađi članovi RK Nada pripadnici Ragbi škole splitskog kluba u kategorijama U-8,U-10, U-12zajedno s vršnjacima iz RK Brač u petak putuju  u Treviso na najveći europski turnir za djecu od 6-14 godina  40° Torneo Mini Rugby “Città di Treviso”.