Sklopljeno partnerstvo Spartanaca sa judašima s Pujanki

Sportska akademija Sparta osnovana je u rujnu 2014. godine. Nakon 6 mjeseci besplatnih treninga škole samoobrane za djecu iz kvarta, osnivač i trener Nikola Barbarić, student sportskog menadžmenta na visokoj školi Aspira, vidio je veliki broj djece koja su se htjela baviti sportom, ali nisu znala kojim točno sportom te nisu osjećala da pripadaju sportskom svijetu. Tako je nastala Sportska akademija Sparta koja radi na principu univerzalne sportske škole u kojoj djeca prolaze elemente svih sportova kroz zabavu i igru.

Osim kvalitetne sportske podloge, Akademija djeci osigurava i zavidnu količinu samopouzdanja, budući da iz Akademije svi idu kući kao pobjednici učeći da je najvažnije dati sve od sebe. Prva podružnica, ili falanga, kako između sebe vole reći, osnovana je u rujnu 2014. u osnovnoj školi Brda te je uskoro prikupila dovoljan broj djece da u ožujku 2015. s djelovanjem počne i druga falanga na Duilovu. Tijekom godine Akademija je organizirala brojna besplatna  događanja, od kojih su najupečatljivije Spartanske igre, želeći zadržati dostupnost svoj djeci grada Splita. Akademija Sparta nastavlja djelovati na tim lokacijama i u drugoj godini postojanja te se raduje svim novim susretima i suradnjama.

Judo klub Pujanke je osnovan 24. kolovoza 2002. godine u skromnim uvjetima atomskog skloništa OŠ Pujanke. Tada još mladići, braća Vladimir i Slavko Preradović, započinju projekt judo kluba koji je kroz sljedećih 13 godina postao jedan od najvećih judo klubova u Hrvatskoj zahvaljujući njihovoj upornosti i entuzijazmu. Klub sada broji  iznimne rezultate: Prvaci Hrvatske za dječake i djevojčice do 13 god., mlađe kadete i kadetkinje do 15 god., prvaci Hrvatske za kadete i kadetkinje do 17 god., juniorke do 20 god. i mlađe seniorke do 23 god. Ujedno su osvajači brojnih europskih, svjetskih i olimpijskih medalja, prevenstveno sestre Barbara (dvostruka svjetska juniorska prvakinja iz 2013. i 2014.) i Brigita Matić (brončana sa svjetskog juniorskog prvenstva i osvajačica Olimpijskih igara za mlade iz Nanjinga u Kini) i Karla Prodan (svjetska kadetska prvakinja u 2015).

Treneri Judo kluba Pujanke bit će gostujući treneri u Akademiji Sparta. Djecu koja navrše 10 godina, a pokažu talent za Judo u našoj Akademiji odvest će se na Pujanke na probni judo trening te ukoliko požele ostati, redovito ih pratiti kroz sport. Sportska akademija Sparta prati djecu za čitavo vrijeme obrazovanja. Isprva su u Akademiji, do 12. godine, potom imaju priliku ići na Judo, do 18. godine, gdje su redovito s nama u kontaktu, a poslije 18. godine mogu se upisati u Hokej klub Spartanac gdje su također treneri judo kluba Pujanke trenirajući rekreativno. Do partnerstva je došlo nakon dugogodišnjeg poznanstva i susretanja po sportskim susretima.

Nakon 4-godišnjeg Olimpijskog programa kojeg mali sportaši prolaze u našoj Akademiji i nakon što prođu 15-ak sportova kroz široku paletu vježbi, pregršt zabavnih i sportskih igara, poznatih spartanskih igara te olimpijadica kroz pjesmu i zabavu, te uz sustavno kompjutersko praćenje kroz bateriju testiranja više nemate dijete koje ide na trening nego imate pravog sportaša kojem je sport postao dio osobnosti i kojem srce zakuca brže čim se spomene klub.
 

Napisao Nikola Barbarić, viši kondicijski trener i student Aspire

 

Aktivnosi mladih Spartanaca pratite a njihovoj Facebook stranici.