Splićani i Zagrepčani ove subote trče i zabavljaju se na ekološko-humanitarnoj utrci Ekotlon na Marjanu i Bundeku

Najveća hrvatska plogging utrka Ekotlon okupit će u subotu 10. rujna u Splitu na Marjanu i u Zagrebu na Bundeku sve zaljubljenike u čist okoliš i održivu budućnost. Uz prijepodnevni boravak na svježem zraku od 10 sati te laganu šetnju ili jogging dok skupljaju sitni otpad iz prirode i pomažu u očuvanju okoliša, sudionici će ujedno pomoći onim najpotrebitijima. Naime, prodane kotizacije za Ekotlon utrku u Splitu pomoći će Športskom savezu osoba s invaliditetom grada Splita – Paraolimpijskoj školi za mlade osobe s invaliditetom, a prihod od kotizacija za Ekotlon utrku u Zagrebu namijenjen je Judo klubu osoba s invaliditetom „FUJI“ iz Velike Gorice.

Organizatori ističu da plogging utrka ne pita za kondiciju i godine te su zato na sudjelovanje pozvani svi uzrasti, od djece, mladih, malo starijih i cijelih obitelji, a kojima će biti osigurane majice, platnene torbe, rukavice, vrećice za skupljanje otpada te brojni pokloni partnera. Prvo prošlogodišnje zagrebačko izdanje oko jezera Bundek okupilo je više od 500 sudionika, a zbog iznimnog interesa, organizatori su ove godine odlučili humanitarnu i ekološku priču proširiti i na Split.

Veliko mi je zadovoljstvo što već drugu godinu podržavam projekt, a posebno jer će nam se sada pridružiti i Splićani. Zaista vjerujem u sve aktivnosti kojima se bavimo, a prošlogodišnji veliki odaziv potvrđuje da se i građani slažu kako su iznimno važne navike koje pridonose osobnom razvoju i očuvanju prirode i okoliša“ izjavila je Sanja Žuljević, ambasadorica Ekotlona i najpoznatija trenerica u Hrvatskoj.

Važnost događaja prepoznao je i Antonio Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika Grada Splita: U Splitu su dobrodošle manifestacije koje pridonose razvoju svijesti građana o važnosti brige za okoliš, potiču ih na zdrave aktivnosti, a ujedno i pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Na ovaj način ujedinjujemo građane koji zajedničkim snagama postižu važne ciljeve za cijelu zajednicu, ali i puno šire.“

Mali koraci u očuvanju planeta čine razliku, a "plogging" je nastao od engleske riječi jogging i švedskog izraza plocka upp, koji u prijevodu znači "pokupiti". To je stoga pravi početak za sve ekološki osviještene trkače i druge građane koji tijekom svojih svakodnevnih šetnji ili vježbi mogu prikupljati plastične boce, papiriće i drugi sitni otpad te tako pomoći u očuvanju prirodnih ljepota.

„Okoliš koji je čist i ispunjen raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom te bogat autohtonim vrstama iznimno doprinosi kvaliteti života naših sugrađana. Takvo okruženje je istovremeno iznimno važno za održivost turizma koji se velikim dijelom zasniva upravo i na tom segmentu lokalne ponude. Stoga je očuvanje okoliša iznimno važna tema i uvijek podržavamo aktivnosti koje pridonose razvoju održive zajednice. Prikupljeni papirić ili plastični čep u svakoj šetnji, bez obzira koliko bio mali čin, velik je doprinos za naš ugodniji život i, još važnije, budućnost planeta za našu djecu“ izjavila je Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Očuvanje prirode i okoliša, sport i zdrav život aktualne su teme čiju su važnost prepoznali i partneri događanja Triatlon klub Split i Maraton klub Marjan, ponosni sponzori kao i brojne poznate osobe koje su svoju podršku pružile putem društvenih mreža ili nastupom na događanju.

U Zagrebu će tako svojim glazbenim hitovima sudionike zabavljati grupe „Vatra“ i „Frajle“ te DJ FK Art iz Urbanih evenata koji su omogućili i nastup DJ Marina u čijem će izboru glazbenih nota nakon trke uživati splitska publika. Osim glazbenih, trkače i šetače svakako će obradovati i nutritivno bogate, ali i slasne gastro poslastice kao i zdrava pića i osvježenje.

Više informacija o bogatom programu i aktivnostima koje očekuju sve sudionike dostupne su na mrežnoj stranici Ekotlona.