Splićanima derbi regionalne lige

 RK Nada Split    -  RK  Čelik     53:14  (21:7)

 Igralište Ragbi kluba Nada – Stari plac   Gledatelja: 300

 Glavni suda: Dušan Leskovar (Ljubljana)

Nada: Boko, Čulić 5, Perlain 5, Perić, Marčić 5, Boljat, Kodžić, Popović, Vuletić, Lerotić 2, Markić, Rudić 5, Plazibat 20, Antić, Rosso 11, Borozan, Bibić, Varkaš, Rešetar, Žunić, Abramušić

Čelik: Mrkaljević, Fetić, Bošnjak, Halilović, Kadrić, Begović, Kavazović, Topčić, Zadić, Begić, Memić, Selimbegović 5, Mrgić 5, Buljugić, Bišić 4, Smajlović, Piljug.

Momčad Nade, u derbiju regionalne lige, koji se igrao na  Dan Marjana, u nedjelju 13.svibnja, svojim sugrađanima poklonili su pobjedu nad momčadi RK Čelik iz Zenice. U sastavu obje momčadi nedostajalo je više kvalitetnih igrača koji su bili na poštedi nakon ciklusa utakmica reprezentacija u okviru Prvenstva Europe Skupine 1 Jug.  Pored izostanka dijela vrlo kvalitetnih i iskusnih igrača  te unatoč vrlo zahtjevnim uvjetima na terenu zbog vrućine, obje momčadi odigrale su dopadljiv i zanimljiv susret.

Za razliku od dosadašnjih susreta gdje bi Nada polako ulazila u ritam utakmice ovaj put splitska momčad od prvog sučevog zvižduka krenula je vrlo angažirano. Igrači Nade uspjeli su odmah potisnuti goste na njihovu polovinu terena i držati ih pod stalnim pritiskom . Obrana gostiju prvi put kapitulirala je već u 3. minuti susreta. Akciju splićana uspješno je završio zgoditkom Plazibat a Rosso je pretvorio s  vrlo zahtjevne pozicije za vodstvo Nade 7:0.  Pritisak Nade se nastavlja do 11. minute kada  snažni centar splitske momčadi Vinko Rudić uspješno probija obranu gostiju, polaže zgoditak a Rosso ponovno precizan iz pretvaranja za vodstvo 14:0. Slijedećih dvadesetak minuta gosti stabiliziraju svoju obranu te uspostavljaju ravnotežu na igralištu ali bez izglednih prigoda da ozbiljnije ugroze vodstvo Nade. Jučer vrlo zapaženi  Plazibat svojim drugim zgoditkomu 33. minuti  povećava vodstvo Nade na 19:0 a Rosso neumoljiv iz pretvaranja za 21:0. Uporni gosti na samom kraju poluvremena u 39. minuti preko Mrgića i Biškića smanjuju na 21:7.

Početkom drugog poluvremena efikasnim suigračima iz linije pridružuju se snažni Perlain i iskusni Čulić zgodicima u 44. i 49. minuti, rezultat 31:7. Gosti preko Selimbegovića  postižu zgoditak u 57. minuti uz pretvaranje Bišića za 31:14. U zadnjoj četvrtini utakmice splitska mladost iskazuje svoj talent Dugonogi Plazibat još dvaput uspješno završava napade Nade a uspješan dan splitske momčadi završavaju zgoditkom Marčić te pucački vrlo raspoloženi Rooso za konačnih 53:14. Unatoč pomlađenom sastavu bez iskusnih Burazina, Čorića, Miljka, Ondinija te standardnog Jelavić- Mitrovića Nada je kvalitetno i efikasno odigrala protiv renomiranog protivnika.

Gosti također s vrlo mladom momčadi pružali su solidan otpor Nadi tijekom većeg dijela susreta. Nada je izvanrednim ulaskom u početnoj fazi utakmice stvorila sigurnu prednost. Nakon toga igra splitske momčadi postala je opuštenija i  razigranija a valja priznati da je danas i lopta ljubila domaću momčad. Gosti su se trudili ali protiv ovako razigrane i efikasne Nade jednostavno nisu imali šanse da utakmici daju notu neizvjesnosti. Ovom pobjedom momčad Nade zasjela je na vrh tablice regionalne lige.

U posljednjem kolu splitska momčad slijedeće subote putuje u Zagreb na ogled momčadi ZRS. Momčad ZRS nije briljirala tijekom ove sezone. Posebno nakon Nadina osvajanja titule Prvaka Hrvatske protiv Mladosti kao da su splasnuli motivi i želja zagrebačkih igrača da se splićanima revanširaju u regionalnoj ligi. Momčad ZRS raspolaže s respektabilnim brojem kvalitetnih igrača ali nikako da poslože redove i pokažu svoju stvarnu moć u regionalnom natjecanju. Ukoliko želi osigurati titulu regionalnog prvaka Nada mora pobijediti u Zagrebu.

Dan ranije momčad Dalmacije u Sinju je pobijedila vrlo dobru momčad Ljubljane rezultatom 29:25. Ovom pobjedom momčad Dalmacije došla je u prigodu da se bori za naslov regionalnog prvaka. Ukoliko  Nada izgubi u Zagrebu a Dalmacija pobijedi Čelika titula prvaka pripast će momčadi Dalmacije.                             

Piše:Petar Lerotić