Splićanka Ivana Duvančić osvojila brončanu medalju na Svjetskom taekwondo prvenstvu u Meksiku

Članica splitskog Marjana Ivana Duvančić osvojila je brončanu medalju na Svjetskom taekwondo prvenstvu u Meksiku u Guadalajari u kategoriji do 53 kilograma. U prvom kolu Ivana je bila slobodna, u drugom je slavila protiv Austrijanke Hoglinger da bi u osmini finala ostvarila veliku pobjedu protiv reprezentativke Koreje Jin Park Hye rezultatom 5:1 i 10:2 za 2:0 u rundama. Četvrtfinalna borba protiv druge nositeljice iz Španjolske  Perez Parado bila je nova drama za hrvatske sportaše na ovom prvenstvu. Ivana je pobijedila prvu rundu, Španjolka drugu, a treća je završila neriješeno 3:3 s potpuno jednakim omjerom udaraca, pokušaja i na koncu su suci preglasili Ivanu pobjednicom i polufinalistom. Time je Ivana stigla do svoje prve svjetske medalje sa tek napunjenih 18 godina, a podsjetimo da je u ovoj godini već osvojila broncu na europskom seniorskom prvenstvu i broncu na europskom mlađe seniorskom prvenstvu. Polufinale protiv Kineskinje Ju Zuo ponudilo je novu neizvjesnu borbu koja je s 3:4 i 4:4 otišla na stranu Kineskinje.

Istog dana na tatami je izašao i fantastično raspoloženi Lovre Brečić, član splitskog Marjana u kategoriji do 63 kilograma. Lovre je krenuo pobjedom u drugom kolu protiv Liyangea s laganih 2:0 u rundama da bi u osmini finala bio bolji od Belgijanca Achaba svjetskog prvaka i trostrukog europskog prvaka. U četvrtfinalnoj borbi čekao ga je Uzbekistanac Pulatov koji je prije toga već pobijedio protiv Turčina Hakana Recbera i Iranca Rezaija. Neizvjesna i dramatična borba u kojoj je Lovre djelovao puno bolji protivnik i spremniji za otići do medalje na koncu je spletom okolnosti u posljednjim sekundama obje runde prevagnula na stranu Uzbekistanca koji je slavio sa 6:7 i 5:7 i ostavio Lovru bez polufinala i odličja.

Ovom medaljom Ivane Duvančić vratilo se barem malo pehova iz Guadalajare jer su na nesretan i nespretan način bez medalje ostali Matea Jelić, Bruna Duvančić, Lovre Brečić, Marko Golubić i Kristina Tomić, svih pet u četvrtfinalnim borbama za odličja i uz mrvicu sreće moglo je to vrlo lako biti rekordno svjetsko prvenstvo u povijesti hrvatskog taekwondoa.

Zanimljivo je i da je ovo 101. velika medalja za splitski Marjan u povijesti na svjetskim i europskim prvenstvima te olimpijskim igrama. Prvu povijesnu medalju za klub osvojila je jedna od blizanki Zaninović, Ana 2007. godine u Pekingu na svjetskom prvenstvu u kategoriji do 53 kilograma sa svojih 18 godina.  Danas je 101. veliku medalju osvojila ponovno jedna od blizanki kluba, Ivana Duvančić, također u kategoriji do 53 kilograma i također sa svojih 18 godina.

Druga zanimljivost je s obzirom da se inače svjetska i europska prvenstva ne održavaju u istoj godini, ali je pandemija koronavirusa pomakla svjetsko prvenstvo godinu dana da je Ivana Duvančić postala tako prva sportašica kluba u povijesti koja je u istoj godini osvojila i svjetsku i europsku seniorsku medalju.

FOTO: Dalstaekwondo